Geheel terecht wordt het Korps Politie Curaçao (KPC) elders in deze krant in een paginagrote advertentie bedankt. De afgelopen weken, en in het bijzonder vorige week, zijn er grote vangsten gedaan. Vooral in de strijd tegen illegale vuurwapens. Bij een ware speurtocht in Seru Fortuna werden onder andere zes wapens, munitie, patroonhouders, een handgranaat, twee politie-uniformen en een uniform voor militairen gevonden. En vrijwel tegelijkertijd heeft de politie na een wilde achtervolging van een auto met acht inzittenden negentien pakken marihuana en maar liefst twintig wapens aangetroffen. Het KPC liet ze uitgestald op een tafel trots zien, maar de bevolking is er nóg beduusd van. Op deze grote schaal dus gaan in het criminele circuit wapens van hand tot hand. Het is schrikbarend voor degene die zich hier niet bewust van is en zelf niets te maken heeft met de misdaad, maar evenmin het slachtoffer wil worden van een gewapende overval of een toevallige schietpartij.
Zoals altijd bij criminaliteit zijn er maar twee manieren om dit de kop in te drukken; preventie (lange termijn) en repressie (nu). In het regeerakkoord heeft de coalitie van PAR/MAN/PIN gelukkig veel aandacht voor preventie in de zin van scholing, vorming en opvoeding. De uitvoering van de goede intenties zal het grootste struikelblok worden, maar mag het kabinet-Rhuggenaath er niet van weerhouden gewoon te beginnen. Repressie is niet eenvoudiger, zeker gezien het harde geweld en het grote geld dat de misdadigers in de strijd werpen. Het vergt volharding en vooral moed van individuele politiemannen en -vrouwen om vaak hun eigen leven te riskeren. De advertentie van initiatiefnemers die liever anoniem blijven wijst daarop. Onder de veelzeggende kop ‘Respetá polis’, met een knipoog naar componist-zanger Rudy Plaate, die hier jaren geleden mee scoorde. Het korps staat uiteraard onder forse druk. Meestal van buitenaf, en ook van binnenuit met rotte appels die absoluut niet kunnen worden getolereerd. Gelukkig is er ondersteuning van buitenaf. Naast het Openbaar Ministerie (OM) ook van recherche-eenheden, van de andere eilanden (en overigens omgekeerd) en vorige week - opvallend - ook van militairen.
Het valt op dat relatief veel buitenlanders en dan met name personen uit Latijns-Amerika en de Caribische regio betrokken zijn bij gevallen van ernstige delicten. Natuurlijk mag dat geen reden zijn om alle personen van Latijns-Amerikaanse afkomst bij voorbaat te veroordelen. Feit is wel dat de politieke en sociaaleconomische crisis in het buurland Venezuela tot gevolg heeft dat meer personen hun geluk hier te lande op illegale wijze komen beproeven; daar zitten ook mensen tussen met een crimineel verleden en die weinig te verliezen hebben. De gemeenschappen van Curaçao, Bonaire en Aruba doen er daarom goed aan extra alert te zijn en - indien nodig - hele risicowijken uit te kammen op de aanwezigheid van wapens
Criminaliteit kan alléén effectief worden aangepakt met vereende krachten. Dat wil zeggen: van de diverse autoriteiten, binnen het Koninkrijk, maar vooral ook met actieve hulp van de bevolking. Die moet misdaad - groot of klein - afwijzen en de politie durven bij te staan met tips en informatie. Politieke en maatschappelijk leiders dienen het gezag te ondersteunen en vooral te respecteren; en niet, zoals de afgelopen jaren weleens te zien was: politie, OM en rechters afkraken en zelfs tegenwerken. Dat is gezagsondermijnend en misdaad bevorderend. ‘Danki polis’ is daarom helemaal op zijn plaats.

ADCommentaar 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.