Al een paar weken was duidelijk dat de onderwijzersbond Sitek uit was op een confrontatie met de nieuwe regering-Rhuggenaath en van plan was deze te laten escaleren vlak voor of bij de start van het nieuwe schooljaar 2017-2018. Echte kans daartoe had Sitek-voorman Lio Plantijn niet, aangezien Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé direct al - ondanks een volle agenda als pas aangetreden bewindspersoon - ruim de aandacht gaf, zelfs door een keer al om zes uur ’s morgens beschikbaar te zijn voor een onderhoud met de bond. Met de (stakings)acties van nog geen honderd leerkrachten, door weg te blijven bij de verplichte startconferentie, zetten Sitek en deze leden hun hakken te vroeg in het zand. Als ware het een powerplay, terwijl grote belangen op het spel staan. Om de bereidheid van het kabinet te tonen, werd de regering maandag door een loodzware ministeriële delegatie vertegenwoordigd in het hol van de leeuw; in het vakbondsgebouw tegenover veelal ontevreden leraren. Er kan op zich begrip voor worden opgebracht dat de ministerraad de problematiek hoog op de agenda zet, om er niet van beticht te worden de zaak te lichtvaardig op te nemen, maar de regering maakt het hiermee ook wel onnodig groot. De aanwezigheid van minister Alcalá-Wallé (PAR) en van Armin Konket (MAN) van Bestuur, Planning en Dienstverlening was al ruim voldoende. De presentie van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) was goed om het gevraagde ‘respect’ te geven, maar in wezen overbodig. Het heeft er alles bij elkaar evenwel toe geleid dat als Sitek nu nog niet overtuigd is van de bereidwilligheid van deze ministersploeg, dat dan sprake lijkt van een andere agenda. Bij de veelal emotionele maar soms ook ietwat theatrale toonzetting jegens de premier tijdens de vergadering, die deels tijdens primetime live werd uitgezonden, kunnen overigens vraagtekens worden gezet. Rhuggenaath blijft wel de minister-president en kan onmogelijk verantwoordelijk worden gehouden voor wat er de afgelopen jaren allemaal mis is gegaan. De rol van de Sitek-voorzitter is dan ook opmerkelijk, aangezien het onduidelijk is in hoeverre Plantijn zijn achterban kent. Immers, hij had eerder kenbaar gemaakt zijn leden op te roepen niet te staken, zeker zolang er dialoog is met de minister, maar via de achterdeur gebeurde dat dus toch. Als morgen op de eerste schooldag wordt gestaakt, ondanks de toezeggingen van de regering om in 48 uur zo veel mogelijk tegemoet te komen aan de 48 punten op het wensenlijstje, dan kan gerust de vraag worden gesteld of deze stakers - waarschijnlijk een minderheid - het onderwijs inderdaad een warm hart toedragen.

ADCommentaar 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.