Nog geen twee jaar na de laatste verkiezingen is Bonaire alweer toe aan de derde bestuurscoalitie. Waarschijnlijk een tweede ‘patia’ (watermeloen). De winnaar van de verkiezingen van maart 2015, de MPB van Elvis Tjin Asjoe, bleef buiten de coalitie. Dat was verrassend, omdat aartsvijanden PDB en UPB, een coalitie vormden. Rood met groen, de patiacoalitie.
Na elf maanden stapte Jeanoushka ‘Nunu’ Raphaela uit de UPB. Zij kondigde dat aan in haar eerste optreden in de Eilandsraad. In mei volgde Esther Bernabela dat voorbeeld en spatte de patia uit elkaar.
Raphaela vormde met Bernabela een coalitie met de MPB. Vol goede moed gingen ze aan de slag voor een betere toekomst voor de jeugd en ouderen en armoedebestrijding. Na precies een half jaar komt Raphaela tot de conclusie dat de beloftes niet zijn waargemaakt. Een half jaar. Welke regering of welk bestuur komt binnen een half jaar tot resultaten? Haar argumenten om de steun voor de coalitie in te trekken overtuigen niet. Binnen een half jaar verhoog je geen minimumloon, AOV of kinderbijslag. Het toont de onvolwassenheid aan van het, toegegeven, nog jonge Eilandsraadslid. Ze werpt de coalitiegenoten ook voor de voeten dat zij niet reageren op wat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ‘met Bonaire doet’. BZK is voor de BES slechts coördinator voor de ministeries, die elk zelf een eigen beleid hebben. Hoe het ook zij, je mag ontevreden zijn. Maar de verhouding tussen de huidige coalitie en Nederland is beter dan die van de PDB/UPB-coalitie. En dat is toch wat ze wilde, meer invloed in Nederland?
Nee, er moet meer achter haar stap zitten. Opportunisme waarschijnlijk. Wat precies de reden is zullen we wellicht snel weten als er een patia 2 komt.
Gedeputeerde Nina den Heyer zag de bui donderdag waarschijnlijk al hangen. ,,Bonaire moet eerst leren autonoom te gaan denken voor we meer autonomie kunnen krijgen”, zei ze op de vraag waarom er geen protest is aangetekend tegen de ongelijke behandeling door Nederland. Politiek Bonaire is nog lang niet volwassen. Donderdagnacht brak er een hevig onweer uit boven Bonaire. De watermeloenen kunnen met dat water goed groeien. Maar die patia’s lopen ook meer risico weer hard uit elkaar te spatten.

ADCommentaar 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.