De gewraakte passage uit het rapport ‘Plan van Aanpak Raffinaderij Curaçao’, waar de Isla-bonden PWFC en Apri sinds deze week zo enorm over vallen en waarvan zij aangeven dat dit het einde zou betekenen van de raffinaderij, betreft paragraaf 4.9. Dit is al vier jaar oud. Onder het kopje ‘Separaat contract afsluiten inzake Curaçao Oil Terminal te Bullenbaai’ staat het volgende: ,,Het belang van het overslagstation COT te Bullenbaai is van dien aard dat deze niet alleen of automatisch gereserveerd mag zijn voor de exploitant van de raffinaderij. In de huidige situatie is COT meegeleased in het contract van de raffinaderij. Maar andere sectoren moeten zich ook kunnen ontwikkelen door gebruik te maken van deze bunker- en overslagfaciliteiten. De faciliteiten van COT dienen daarom niet zonder meer onderdeel te vormen van een package deal, maar deze faciliteiten moeten qua huurovereenkomst in principe worden losgekoppeld van de raffinaderij-installaties.” Het rapport dateert van 30 mei 2012. Op dat moment zat het kabinet-Schotte (MFK) in Fòrti. Premier Schotte had zelf alle verantwoordelijkheid over de zogeheten energieketen (Aqualectra, Curoil en Refineria di Kòrsou) naar zich toegetrokken. Vier jaar later zit er een heel andere regeringscombinatie: PS, PAIS, PNP, Sulvaran en PAR. Het is voor velen niet te volgen waarom de bonden hier nu, mei 2016, zo’n heisa over maken dat ze binnen 24 uur een overleg met premier Whiteman (PS) eisten en de toegangspoorten tot het Isla-terrein dichtgooiden toen ze hun zin niet kregen. Het gevolg was dat de bevolking en het bedrijfsleven verstoken bleven van brandstofproducten. Dit ogenschijnlijk niet alleen met de instemming maar ook met de zegen van de directie van de door PdVSA geëxploiteerde Isla-raffinaderij. Het is onlogisch om als management toe te laten dat de bedrijfsvoering wordt verstoord, zonder hier krachtig tegen op te treden. Maatschappelijk onacceptabel is dat een hele bevolking hiervan het slachtoffer is. Dit versterkt het vermoeden dat Isla/PdVSA wellicht gebaat is bij de stakingsacties van de bonden Apri en PWFC, die regelmatig ‘beloond’ worden door hun werkgever zoals in het geval van PWFC met een miljoenen kostend vakbondscomplex in aanbouw. Toen gisteren bekend werd dat de Isla/PdVSA-directie bemiddelde tussen de partijen werd duidelijk hoe de krachts- en machtsverhoudingen zijn. Een ‘package deal’ behoort tot de mogelijkheden, maar dan ook boter bij de vis; moderniseren voor 3 miljard dollar. Dit past volgens het Plan van Aanpak binnen een businesscase voor het rendabel én schoon kunnen exploiteren van de raffinaderij.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.