‘Overheid heeft al te lang weggekeken’
Van onze correspondent
Kralendijk - Toen de vakbond AFBW in 2019 de vertegenwoordiging van Selibon-arbeiders overnam was het uitgangspunt, naast het verbeteren van de primaire arbeidsomstandigheden, het uitoefenen van druk om de omstandigheden te verbeteren waaronder de arbeiders van Selibon werkten. Maar de overheid heeft volgens Norwin (Nòchi) Willem van Union Sindikal Boneriano (Usibo) de klachten naast zich neergelegd, zo laat hij in een persbericht weten.
Niemand maakte zich volgens Willem tot voor kort zorgen over de situatie bij Selibon. Hij doelt hierbij op de eilandsraad , het bestuurscollege en Bonaire Holding Maatschappij , de enig aandeelhouder van Selibon N.V. Na het regelen van de primaire arbeidsomstandigheden in een nieuwe CAO ging het om de volgens Willem onmenselijke omstandigheden waaronder de arbeiders 8 uur per dag moesten werken. ,,Er was sprake van onaanvaardbaar gedrag in de relatie tussen afdelingshoofden en de medewerkers die hebben geleid tot een onderzoek waarvan de uitslag binnenkort bekend zal zijn”, aldus Willem. Daarnaast noemt hij nog tal van tekortkomingen die tenslotte geleid hebben tot grote risico’s voor de gezondheid van de werknemers.
Door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is onlangs bekendgemaakt dat er grote risico’s zijn voor het milieu in de wijde omtrek van Selibon en voor de gezondheid van de inwoners in de buurt en zelfs voor de bevolking van Bonaire in het algemeen. Al deze punten zijn eerder door de vakbond gedocumenteerd en geïllustreerd met foto’s en aan de betrokken autoriteiten overhandigd, maar ze hebben volgens Willem allemaal het probleem de rug toegekeerd en sommigen hebben zelfs verklaard dat Selibon en zijn problemen geen prioriteit hebben en dat deze kwestie onderaan op hun prioriteitenlijst staat. En nu het is vastgesteld door het ILT is er opeens wel aandacht voor en dat steekt Willem, zo lijkt het.
De vakbeweging zegt de strijd van de Pro Lagun Commissie voor een veilig en gezond Bonaire volledig te steunen en doet een serieuze en dringende oproep aan de verantwoordelijken om de situatie als een ramp te bestempelen en zo snel mogelijk hulp te bieden in de vorm van materieel, mensen en geld. ,,Net zoals in de covidtijd mogelijk was. Toen kwam de dreiging van buitenaf, nu hebben we op Bonaire een ‘vijand’ die we zelf hebben gecreëerd.”