Van onze correspondent
Kralendijk - Greenpeace is enige tijd geleden samen met de Bonairiaanse ‘klagers’ een handtekeningenactie begonnen om hun eis dat Den Haag iets gaat doen aan de bescherming van Bonaire tegen de klimaatverandering kracht bij te zetten.
De steunbetuiging is inmiddels al ruim 43.000 keer ondertekend. In september stelde de rechter dat Greenpeace kan doorgaan met de rechtszaak tegen de Nederlandse overheid, waarin de milieuorganisatie eist dat de Nederlandse staat meer gaat doen om Bonaire te beschermen tegen klimaatverandering. Greenpeace wil ook dat Nederland werkt aan het sneller terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Begin dit jaar stapten acht bewoners van het eiland samen met Greenpeace naar de rechtbank in Den Haag. Volgens de milieuorganisatie en bewoners heeft de overheid ‘de plicht haar inwoners te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering’. Ze vinden dat er te weinig plannen te zijn om de bewoners van het Caribische eiland veilig te houden.
Of je nu op Ameland, Bonaire of in Valkenburg woont, iedereen wil volgens Greenpeace dat de regering je beschermt tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. Nu én in de toekomst. ,,Maar Den Haag doet te weinig om ons te beschermen. En voor de inwoners van Bonaire heeft de regering niet eens een plan. Dat druist in tegen hun mensenrechten”, aldus de milieuorganisatie. Daarom is een handtekeningactie gestart waarin de ondertekenaar aangeeft de klimaatzaak van inwoners van Bonaire en Greenpeace tegen de Nederlandse Staat te steunen. Tegelijkertijd wordt de eis dat Nederland de CO2-uitstoot sneller terugdringt en maatregelen neemt onderschreven.
,,De regering moet niet alleen gevaarlijke klimaatverandering tegengaan en haar ‘fair share’ leveren aan het doel van maximaal 1,5 graad opwarming wereldwijd en de CO2-uitstoot sneller terugdringen. De regering moet ook plannen maken om inwoners van Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, die nu al gevoeld worden.”
doemee.greenpeace.nl