Overheid Saba neemt drastische maatregelen
Van onze correspondent
The Bottom - Het bestuurscollege (BC) van Saba heeft de invloed van het Bisdom Willemstad op Curaçao op de Sacred Heart Primary School (SHS) drastisch ingeperkt. Het bisdom doet (gedwongen) afstand van zijn directe invloed op het bestuur van SHS en neemt een adviserende rol op zich. Gezien de urgentie en de ernst van de situatie is er volgens gezaghebber Jonathan Johnson geen ruimte meer voor diplomatieke of geleidelijke maatregelen.
Johnson schrijft dit in een brief die hij afgelopen maandag namens het BC van het Openbaar Lichaam Saba (OLS) en de eilandsraad aan het bisdom stuurde. In de brief stelt hij de huidige staat van het onderwijs op de SHS op Saba aan de orde. De school valt onder de Stichting Katholieke Onderwijs Saba (SkoSaba). ,,We zijn teleurgesteld en stellen de onvervulde beloften van steun van het bisdom vast. In de afgelopen maanden, onder meer tijdens gesprekken in mei en september 2024, zijn garanties gegeven dat er professionele hulp zou worden geboden aan SHS. Helaas hebben tot op heden geen vertegenwoordigers (van het bisdom, red) het eiland bezocht met een concreet actieplan, noch heeft de gemeenschap de gelegenheid gehad om vertegenwoordigers te ontmoeten om hun zorgen te uiten. Als gevolg hiervan zijn de verwachte verbeteringen in het schoolbestuur en de kwaliteit van het onderwijs uitgebleven”, aldus Johnson die met deze zin de schuld van het debacle bij het bisdom neerlegt.
SHS bevindt zich nog steeds in een kritieke toestand en het gebrek aan vooruitgang heeft geleid tot groeiende bezorgdheid binnen de Sabaanse-gemeenschap, zeker nadat onderwijsminister Paul de school vorige week een aanwijzing heeft gegeven. Een aanwijzing is het zwaarste juridische instrument dat ze tot haar beschikking heeft. Op dit moment werken inwoners actief aan een petitie om een nieuwe openbare school op te richten, met als doel ervoor te zorgen dat de kinderen niet worden benadeeld tijdens deze overgang, zo blijkt uit de brief van Johnson. Het is volgens de Sabaanse overheid een gedeelde verantwoordelijkheid om hun onderwijstoekomst veilig te stellen ‘te midden van deze uitdagende omstandigheden’.
Het huidige bestuur met de directeur in een dubbelrol is volgens Johnson niet in overeenstemming met de statuten en slechts één bestuurslid is het onvoldoende voor de besluitvorming. Werving van extra bestuur is volgens hem cruciaal om de aanwijzing van Paul na te leven. Rekening houdend met deze ontwikkelingen stelt het BC voor dat het bisdom afstand doet van zijn directe invloed op het bestuur van SHS en een adviserende rol op zich neemt. Verder zal de herstructurering van het SHS-bestuur zich nauw houden aan de recente richtlijn van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). ,,Het niet naleven van de normen van de directie van OCW kan leiden tot verlies van financiering voor de school en de kinderen in het schoolsysteem aan een nog groter risico blootstellen.”
Er zal daarnaast een nieuwe bestuursstructuur worden geïmplementeerd, ontworpen als een tweeledig model om transparantie, verantwoording en verbeterd schoolbeheer te bevorderen. ,,Deze aanpak is gericht op het creëren van een stabiel en ondersteunend bestuurskader voor SHS, waardoor duurzame verbeteringen voor studenten, docenten en de gemeenschap worden gestimuleerd.” Tenslotte zullen de statuten van de school worden gewijzigd in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving op het gebied van goed bestuur. Deze wijzigingen zijn bedoeld om het governance-kader van SHS te versterken en in lijn te brengen met best practices voor onderwijsinstellingen in Caribisch Nederland.
Dat het bisdom afstand neemt leek om een voorstel te gaan, maar het venijn zit hem in de staart van de brief. ,,Want”, zo schrijft Johnson, ,,gezien de urgentie en de ernst van de situatie is er geen ruimte meer voor diplomatieke of geleidelijke maatregelen. Daarom informeren wij u hierbij over de opnieuw gedefinieerde rol van het bisdom op de Heilig Hartschool en de noodzakelijke wijzigingen die in de komende twee weken zullen worden doorgevoerd.”
Het bisdom Willemstad is gisteren door het Antilliaans Dagblad om commentaar gevraagd op de brief. Tot gistermiddag laat was er nog geen inhoudelijke reactie ontvangen.