Van onze redactie
Kralendijk - De krokodil die begin deze maand rond Bonaire in zee werd gezien en tot veel ongerustheid leidde op het eiland, is een mannelijke spitssnuitkrokodil, ook bekend als gewone Amerikaanse krokodil.

BONkrokoDat zegt Tim van Wagensveld van Diergaarde Blijdorp, die betrokken was bij de zoektocht. Hij bevestigt berichten over de vangst aan onder meer de NOS en de lokale website Bonaire.nu. Het exemplaar is een Crocodylus acutus, zo laat hij weten, met een lengte van 2,3 meter.
De spitssnuitkrokodil werd begin oktober voor het eerst gesignaleerd en was vermoedelijk komen overzwemmen vanaf Venezuela, dat hemelsbreed op enkele tientallen kilometers afstand ligt van Bonaire. Normaal gesproken komen krokodillen niet voor in de directe omgeving van het eiland. In verband met de aanwezigheid van het reptiel was het populaire strand Sorobon een week lang dicht. Sinds twee weken is het strand weer open, maar badgasten kregen nog wel het advies om niet het water in te gaan.
Toen de eerste melding van een krokodil in Lac Bay op 8 oktober naar buiten kwam dachten velen in eerste instantie aan een goede grap. Maar toen bleek dat het geen verzinsel was werd alles uit de kast getrokken om te voorkomen dat zwemmers en surfers gevaar zouden lopen. Vaak tot ongenoegen van de watersporters zelf en van de bedrijven die op Sorobon zijn gevestigd. De toegangsweg tot Sorobon is een week afgesloten geweest totdat duidelijk werd dat het vangen van een krokodil niet zo eenvoudig is. Op 14 oktober werd besloten dat mensen weer ‘op eigen risico’ het water in mochten.

Gisterochtend meldden meerdere media dat de krokodil was gevangen. Live 99FM wist zelfs een foto van het gevangen reptiel op haar Facebookpagina te plaatsen. Volgens de NOS in Nederland worden de berichten over de vangst bevestigd.
Over de vangst dit weekend, die geheel onverwacht kwam, is nog veel onduidelijk. Zo is niet bekend waar hij nu is en wat ermee moet gebeuren. Op Sorobon riepen de vangst en de foto die vlak na de vangst was gemaakt gemengde gevoelens op. Gevoelens van opluchting maar ook van medelijden vanwege de manier waarop het dier was vastgebonden. Tot gistermiddag is er door zowel Stinapa als het Openbaar Lichaam Bonaire geen informatie verstrekt over hoe het dier gevangen is en wat het vervolgtraject zal zijn.
De betrokken bedrijven bij Sorobon waren de afgelopen weken niet blij met de berichtgeving rond de krokodil. Net als bij de ‘olieramp’ in februari van dit jaar regende het meteen afmeldingen van mensen die van plan waren om naar het eiland te komen. Hoe groot de financiële strop voor de ondernemers deze keer zal zijn moet nog blijken maar ze vrezen het ergste. De kritiek op Stinapa en de overheid was niet van de lucht. De natuurbeschermingsorganisatie zou het helemaal verkeerd aanpakken en experts moeten inschakelen. Opeens bleken er op Bonaire meer ‘krokodillenexperts’ dan op enige andere plek in de wereld. De overheid heeft in de eerste dagen niet of nauwelijks gesproken met de ondernemers op Sorobon, was het verwijt. Ze moesten uit de media vernemen dat het gebied werd afgesloten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.