Rijksvertegenwoordiger wil dat BC voor 1 november reageert

Van onze correspondent
Kralendijk - Zowel het bestuurscollege (BC) van Bonaire als waarnemend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond houdt zich op de vlakte als het gaat om het rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat eerder deze week is gepresenteerd.

Selibon1Het enige dat het ze kwijt willen is dat er onderling overleg is geweest en dat ze er later op terugkomen. In het rapport van de ILT omschrijft de dienst de situatie bij Selibon als zorgwekkend, complex en urgent. ,,Er is sprake van risico’s voor het milieu (lucht, bodem, grondwater en brand) die wekelijks toenemen”, aldus de ILT. Tijdens een inspectie die van 27 tot en met 30 augustus 2024 is uitgevoerd stelde de ‘milieuwaakhond’ onder meer vast dat er tekortkomingen zijn in de vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) door het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB). Bovendien is het zeewater in de baai van Lagun vlakbij Selibon verontreinigd, onder andere met zware metalen.
Het BC laat in een persbericht weten dat het rapport op maandag 21 oktober 2024 is ontvangen en dat de resultaten en vervolgstappen worden besproken met de Rijksvertegenwoordiger tijdens het reguliere overleg. ,,Het BC vindt het belangrijk om het rapport zorgvuldig te bestuderen en zal in een later stadium meer informatie geven en inhoudelijk reageren op de bevindingen uit het rapport”, zo laat het college weten.
Helmond laat middels een persbericht weten dat ook hij het inspectierapport op 21 oktober heeft ontvangen. Hij heeft het over een zorgwekkende, complexe en urgente situatie en risico’s voor het milieu. ,,Daarnaast wijst de ILT op risico’s voor de volksgezondheid en voor de flora en fauna in de directe omgeving van de stortplaats en het afvalcentrum”, aldus Helmond die afgelopen dinsdag op zijn verzoek meteen in overleg is gegaan met het BC. ,,In het kader van bestuurlijke hoor en wederhoor heeft er op dinsdag 22 oktober een gesprek plaatsgevonden tussen mij en het BC om de conclusies en aanbevelingen van de ILT te bespreken.” Helmond zegt het BC schriftelijk te hebben gevraagd om voor 1 november te reageren op het inspectierapport. Hij neemt vervolgens op basis van onder meer de conclusies van de ILT en de reactie van het BC op het inspectierapport een besluit over het vervolgproces. De verwachting is dat dit in de week van 11 november zal zijn.
Pro Lagun, het community-initiatief dat zich inzet tegen vervuiling en voor de gezondheid van mens, dier en natuur, houdt vanmiddag om 15.00 uur een persconferentie bij Captain Don’s Habitat. De leden van de groep, die voornamelijk bestaat uit inwoners van Lagun en omliggende buurten, kampen al jarenlang met de stankoverlast en schadelijke uitstoot van de stortplaats en vanuit de gebrekkig functionerende afvalverbrander. Zij eisten onlangs in een brief dat de verantwoordelijke instanties hun plicht niet langer negeren. ,,Selibon, het OLB, de Rijksvertegenwoordiger en uiteindelijk het ministerie van Infrastructuur en Volksgezondheid in Den Haag hebben allemaal gefaald om de bevolking en het milieu adequaat te beschermen”, aldus Pro Lagun. ,,Zij dragen de verantwoordelijkheid voor de gezondheidsrisico’s die bewoners nu lopen en de schade die wordt toegebracht aan onze natuur.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.