Kleinschalige TBS-voorziening voor CN is een mogelijkheid

Van onze correspondent
Den Haag - Het kabinet-Schoof bekijkt in hoeverre ze de koopkrachtmiddelen voor volgend jaar kunnen inzetten om de tijdelijke maatregelen aan de kostenkant te verlengen, zoals de energietoelage voor minima of de subsidie op internet.

besenergieDit schrijft staatssecretaris Zsolt Szabó van Koninkrijksrelaties en Digitalisering in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer.
Szabó beantwoordde gisteren schriftelijk een aantal van de vragen die door leden van de Tweede Kamer op 22 oktober in eerste termijn zijn gesteld in het debat over de vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties en het BES-fonds voor het jaar 2025. Hij zegde onder meer toe om de Kamer, voorafgaand aan het debat op 11 december 2024, een brief over de nadere uitwerking van de adviezen van commissie Thodé te sturen, iets waar Raoul White (GL-PvdA) tijdens de vragenronde om had verzocht. White wilde ook weten of de staatssecretaris de mening deelt dat het beschamend is dat de bewoners van Bonaire samen met Greenpeace een rechtszaak hebben aangespannen. Maar hier hield Szabó zich op de vlakte. ,,Het is aan Greenpeace en andere betrokkenen om hierin een afweging te maken”, aldus Szabó.
Mpanzu Bamenga van D66 wilde weten of er automatische indexatie wordt ingevoerd en hoe de staatssecretaris omgaat met de specifieke noden van ouders en moeders met kinderen. Szabó wees er in zijn antwoord op dat het wettelijk minimumloon en de uitkeringen, waaronder de kinderbijslag, jaarlijks worden geïndexeerd op basis van de consumentenprijsindex van het derde kwartaal en dat het kabinet aandacht heeft voor (alleenstaande) ouders in Caribisch Nederland (CN). Bamenga wilde ook weten waar de uitwerking blijft van de motie Ceder en White om te komen tot een deltaplan speciaal voor CN. Volgens Szabó wordt hieraan uitvoering gegeven met de huidige inzet op de klimaatplannen. Bovendien zullen de eilanden deel uitmaken van de Nationale Adaptatiestrategie, die in 2026 wordt herijkt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Don Ceder van de ChristenUnie had tijdens het debat de vraag gesteld of de staatssecretaris zich in zou willen zetten voor een tbs-kliniek in het Caribisch gebied. Hoewel formeel de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid gaat over de forensische zorg op de eilanden, waaronder tbs, en de oplegging van de tbs-maatregel nog niet in werking is getreden, deed Szabó wel een toezegging. ,,Bij de ontwikkeling van een meerjarig programma om forensische zorg en behandeling te realiseren zal ook worden bezien of een kleinschalige tbs-voorziening een mogelijkheid is. Dit voorstel wordt in januari 2025 ter goedkeuring voorgelegd aan het Justitieel Vierpartijenoverleg”, aldus Szabó.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.