Raadsleden zetten vraagtekens bij aanpak overheid

Van onze correspondent
Kralendijk - In een opmerkelijk eensgezinde brief aan gezaghebber John Soliano uiten de leden van de eilandsraad van Bonaire hun zorgen over ‘de krokodil’. De raadsleden zetten vraagtekens bij de manier waarop er door het bestuurscollege (BC) wordt omgegaan met de situatie en eisen meer informatie en concrete maatregelen.

F15 krokodilIn de brief, die is ondertekend door alle fracties, schrijft de eilandsraad dat ze vanuit verschillende hoeken verschillende informatie ontvangen over de krokodil. ,,Er is tegenstrijdige informatie die onze mensen en onze bezoekers in verwarring brengt. De ene instantie categoriseert de krokodil bijvoorbeeld als niet-gevaarlijk en aan de andere kant komt er informatie naar buiten dat de krokodil in de categorie zeer gevaarlijk valt en ook mensen kan aanvallen”, aldus de briefschrijvers. Ze hebben er nota van genomen dat ondernemers op Sorobon schade ondervinden van de krokodillensituatie, omdat de bedrijven eerst werden gesloten en daarna weer open mochten onder voorwaarden dat mensen en bezoekers de zee bij Sorobon in konden op eigen risico. Gevraagd wordt hoe het BC om denkt te gaan met de verliezen die de ondernemers op Sorobon lijden.

De eilandsraad zegt de inspanningen van Soliano, Stinapa en alle instanties die betrokken zijn bij de acties voor de vangst van de krokodil toe te juichen maar is tegelijkertijd van mening dat het nu tijd is om meer geavanceerde hulp te zoeken bij instanties of landen die de expertise hebben met het type krokodil dat volgens hen een ernstig gevaar vormt voor het eiland. ,,Er moeten snelle en concrete acties plaatsvinden om de veiligheid en rust op ons eiland te herstellen. Onze mensen, bezoekers en ondernemers kunnen niet langer verder in deze onzekerheid.”

In de brief worden 22 vragen gesteld aan de gezaghebber en andere leden van het BC. Verschillende vragen gaan over de krokodil zelf: Zijn het één of meerdere krokodillen en klopt het dat een vrouwelijk krokodillenpaar tussen de 40 en 60 eieren legt? Kunnen we het ons permitteren te wachten op het mogelijke scenario van een aantal krokodillenkalveren in Lac en Sorobon? Ook wordt de vraag gesteld of er aanwijzingen zijn dat het dier zelf naar Bonaire is gezwommen of wellicht illegaal naar Bonaire is gebracht en vervolgens is ontsnapt of vrijgelaten.

Verder willen de raadsleden weten of er is gekeken naar de mogelijkheid om een deskundige jager te vinden die naar Bonaire kan komen om de krokodil te elimineren. ,,Wat staat de liquidatie van de krokodil in de weg, gezien het gevaar dat het dier met zich meebrengt voor kinderen en volwassenen? De autoriteiten in Florida liquideren alle alligators groter dan 1,20 meter die een mogelijk gevaar voor de mens vormen.”

Er moet volgens de briefschrijvers meer duidelijkheid komen over wat het ‘eigen risico’ inhoudt voor de lokale bevolking en bezoekers die besluiten de zee in te gaan voordat de krokodil gevangen wordt. ,,Er circuleert tegenstrijdige informatie over de vraag of de krokodil agressief is of niet. Wachten de autoriteiten tot er een incident plaatsvindt om na te gaan of de krokodil gevaarlijk is of niet? En wat is de reden dat de krokodil niet is gevangen/geliquideerd toen hij werd gespot? Wie heeft dit afgeraden?” Er moet volgens de raadsleden zekerheid komen dat het dier niet agressief is en dat het geen mensen aanvalt.

De afgelopen dagen circuleert op sociale media een portret van een persoon met een kleine alligator/krokodil. ,,Heeft u onderzoek gedaan of gaat u onderzoek doen of het een persoon betreft die op Bonaire woont? En wat is de verblijfplaats van de kleine alligator/krokodil geworden als hij zich op Bonaire bevindt”, zo willen de raadsleden weten.

Er wordt in de brief ook naar de (onzekere) toekomst gekeken. Gevraagd wordt of de zoektocht naar de krokodil doorgaat totdat deze wordt gevangen en/of geliquideerd en wat er gebeurt met het gebied van Sorobon en Lac als de krokodil niet wordt gevangen. ,,Welke consequenties zal dit hebben voor het windsurfen, groepen die therapie volgen en andere activiteiten die plaatsvinden?”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.