‘Goede mensen aantrekken grootste uitdaging ziekenhuis Aruba’

Van een onzer verslaggevers
Oranjestad - Voor het Horacio Oduber Hospital (HOH) op Aruba is de grootste uitdaging het verkrijgen van goede mensen. ,,Of het nu artsen, verpleegkundigen, technici of mensen met een financiële expertise betreft”, legt ceo Jacco Vroegop uit in gesprek met het Antilliaans Dagblad.

ARUHOH2De ziekenhuiszorg in de Caribische landen van het Koninkrijk staat in de schijnwerpers, vooral omdat ze tegen grenzen aanlopen. Dat geldt voor het Curaçao Medical Center (CMC), waar het zorgbudget van de overheid al jaren ontoereikend is, maar ook voor ‘zusterhospitaal’ HOH op buurland Aruba.
De voorzitter van de raad van bestuur (RvB) van het Arubaanse ziekenhuis: ,,Al jaren wordt het leven op Aruba duurder. Eten, drinken, elektriciteit, benzine, you name it. Ook het vliegtuig om van het eiland af te komen is significant duurder geworden. De salarissen in de zorgsector zijn echter niet meegestegen met de inflatie of alle prijsverhogingen. Dit is anders dan in Nederland, waar we de meeste artsen en specialistische verpleegkundigen vandaan halen.”
Maar ook de salariëring van zorgpersoneel in andere landen is gestegen, vervolgt Vroegop. ,,Vaak zelfs in combinatie met een lagere ‘cost-of-living’. Dit maakt dat artsen uit Zuid-Amerika het ook steeds onaantrekkelijker vinden om naar Aruba te komen.”
De komende jaren gaan meerdere artsen op het eiland met pensioen: 20 van de 98. Het is volgens de HOH-directeur ‘een hele uitdaging deze posities in te vullen omdat de arbeidsvoorwaarden niet aantrekkelijk genoeg zijn en ook andere landen te kampen hebben met personeelstekort’.
,,Zeker ook omdat daartegenover staat dat de populatie sterk stijgt op Aruba, de vergrijzing toenemend is, de ongezondere levensstijl van de bevolking zorgt voor een verhoogd risico op aandoeningen en NCD’s.” (NCD’s zijn chronische ziekten van lange duur, met over het algemeen een langzame progressie die het resultaat zijn van een combinatie van genetische, fysiologische, omgevings- en gedragsfactoren, red.).
De directeur van het ziekenhuis van Aruba wijst ook op andere factoren die van invloed zijn op de ‘druk’ op het HOH: ,,Alleen al volgend jaar komen er 900 hotelkamers bij. Dit betekent meer toeristen, meer mensen die in de hotels werken en meer familieleden. Voor de vaste groep betekent dit dat ze vroeg of laat allemaal een keer in aanraking zullen komen met de zorg. Voor de toeristen geldt dat dit hopelijk niet het geval is, maar niet voor niets groeien al jaren onze aantallen toeristen op de SEH (Spoedeisende Hulp, red.). Die trend zal zich doorzetten en vraagt om meer bedden en mensen.”
Al jaren worden op Aruba ‘minder en minder kinderen geboren’. ,,Dit resulteert in de toekomst ook in een krapte op de arbeidsmarkt”, stelt Vroegop. ,,Het toelaten van migranten is en blijft derhalve essentieel om aan de blijvende vraag van zorg en het toerisme te kunnen voldoen.”

‘Neurologen nu vinden lukt niet’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.