Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De directie van Autobus Bedrijf Curaçao (ABC) wil in verband met de wereldwijde klimaatverandering volgend jaar airco’s in alle bussen hebben. Er wordt dit jaar nog gestart met de aircoreparatie in elf van de vloot van 23 bussen, meldt ABC-directeur John Cijntje.

AircobusDe airco’s in de resterende twaalf bussen zijn te oud en niet te repareren. Maar de ABC-vloot wordt medio november nog uitgebreid met vijf nieuwe bussen met airco, terwijl de directie er volgend jaar nog tien wil aanschaffen.
,,Dan heeft ABC volgend jaar 26 bussen met airco. Er hangt echter uiteraard een prijskaartje aan deze plannen. Zo is er voor de aanschaf van de tien extra bussen een investeringsaanvraag van 3,5 miljoen gulden bij de regering ingediend. Verder is berekend dat er ongeveer 450.000 gulden nodig is voor brandstof én onderhoud”, verklaart Cijntje desgevraagd.
De ABC-directeur geeft aan dat de overheids-nv een spilfunctie vervult in het openbaar vervoer op Curaçao. Dit betekent dat behalve in het kader van klimaatverandering er ook geïnvesteerd dient te worden in de dienstverlening aan het grote publiek. ,,Met een overheidssubsidie van 9,4 miljoen gulden is dit onbegonnen werk. In principe heeft ABC 11 miljoen gulden nodig per jaar.”
Cijntje voegt in dezelfde adem eraan toe: ,,Ik wil echter liever dat de regering met ABC een beheersovereenkomst sluit in plaats van het overheidsbedrijf via subsidie te financieren. Al vier jaar vecht ik hiervoor en evenals voorgaande jaren heb ik alweer een verzoek gedaan bij de regering.”
De ABC-directeur zegt dat de beoogde beheersovereenkomst al is samengesteld in samenwerking met het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). ,,Ik blijf hierin volharden. Het bewijs dat dit werkt is dat ABC al een soortgelijke overeenkomst heeft met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) met betrekking tot het schooltransport.”

Op deze foto uit ons archief is te zien dat chauffeurs verfrissing krijgen van een kleine ventilator.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.