Verkeersbelasting, windbelasting en temperatuur van belang

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Julianabrug is veilig, maar vanwege haar leeftijd (50-plus) niet geschikt voor te zwaar verkeer. Dat legt projectcoördinator voor de brug, werkzaam bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Albertico Zelagas tegenover deze krant uit.

julianabrugHem is hiernaar gevraagd nadat onlangs vanuit VVRP het bericht kwam dat er geen zwaar verkeer over de Julianabrug mag rijden. Hij legt uit dat al jarenlang brieven naar de transporteurs, het zijn circa vijftien bedrijven, uitgestuurd worden waarin verzocht wordt de brug zoveel mogelijk te mijden en om om te rijden. ,,Omdat we twijfelen aan het effect van ons schrijven, hebben we besloten ook de lokale media in te schakelen. Veel chauffeurs weten niet hoe zwaar hun wagen en vracht is. Soms gaan er trucks met aanhangwagens over de brug. Zo’n truck weegt soms 70 ton, terwijl op de brug maar 45 ton maximaal mag rijden. Daar is de vijftig jaar oude brug niet op gebouwd. Dat baart ons zorgen”, aldus Zelagas. Hij legt uit dat handhaving door politie moeilijk is vanwege onderbezetting bij het korps. Daar komt bij dat het lastig is grote trucks met lading ‘even’ langs de kant te zetten. En dan nog is er geen weegapparatuur en kan niet bewezen worden dat de truck te zwaar is. ,,We zijn wel bezig met het bestellen van weegapparatuur”, zo voegt de VVRP-coördinator eraan toe.
Een ander gevaar van trucks op de brug is dat deze ook schade kunnen toebrengen aan de vangrails. ,,Daarnaast gebeurt het niet zelden dat er spullen van de lading afwaaien en op het looppad terecht komen, maar gevaarlijker nog, op schepen en gebouwen onder de brug”, aldus de brugexpert.
Op de vraag of in een tijdsperiode geteld is hoeveel trucks er over de brug gaan, legt de VVRP’er uit dat er meer dan tien jaar geleden (in 2012) door TNO en Rijkswaterstaat met behulp van camera’s een week lang een telling is gehouden. Er gaan dagelijks circa 50.000 auto’s over de brug. Met deze telling worden berekeningen gemaakt om na te gaan of de brug dit nog aankan. Volgens Zelagas moet in die berekening ook met nog twee andere aspecten rekening gehouden worden, namelijk naast verkeersbelasting ook de windbelasting en de temperatuur. ,,De weersomstandigheden en het klimaat veranderen. Er is grotere kans op een orkaan of harde windvlagen en ook wordt het warmer. Uit de berekeningen moet uiteindelijk een conclusie komen in de trant van dat er bijvoorbeeld over twintig jaar een en ander versterkt moet worden aan de brug of dat de brug nog dertig jaar verder kan”, zo wordt uitgelegd. Dat de metingen alweer meer dan tien jaar geleden uitgevoerd zijn, doet niet af aan de kwaliteit van de conclusies. ,,Het is een lang proces. In tien jaar is er niet zoveel veranderd”, zo voert Zelagas aan. Dat het zo lang duurt heeft ermee te maken dat alleen in Nederland enkele ingenieursbureaus zijn die de kennis in huis hebben. Bovendien kost het berekenen en onderzoeken naast tijd ook geld.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.