Han van Midden: Colleges vervullen belangrijke maatschappelijke rol

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bij de Colleges financieel toezicht was er afgelopen week een wisseling van de wacht. Han van Midden heeft als nieuwe secretaris C(A)ft het roer overgenomen van Stefan de Kok, die onder meer via LinkedIn zijn afscheid meldde.

secretarisDe Kok werd in maart 2023 in principe voor één jaar benoemd tot secretaris Colleges financieel toezicht, nadat hij er sinds mei 2018 werkzaam was, op dat moment in de functie van plaatsvervangend secretaris. ,,Ik kijk terug op een waardevolle periode in mijn loopbaan”, stelt hij. ,,Nu ik terugkeer naar Nederland, kijk ik uit naar een nieuwe uitdaging waar ik mijn vaardigheden en ervaring kan inzetten en verder kan ontwikkelen.”
De nieuwe secretaris, Han van Midden, was hiervoor burgemeester van de gemeente Roosendaal. Daarvoor was hij raadsgriffier bij de gemeente Rotterdam. Van Midden heeft Bedrijfskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, aldus de Algemene Bestuursdienst.
Lidewijde Ongering, voorzitter van de Colleges financieel toezicht, verklaarde al eerder: ,,Han heeft in zijn eerdere functies laten zien gedreven te zijn door het maatschappelijk belang. Hij is een ervaren bestuurder die anderen met een sociale en open benadering tegemoet treedt.”
Zelf werd de nieuwe C(A)ft-functionaris aldus aangehaald: ,,Ik ben vereerd met de benoeming tot secretaris van de Colleges financieel toezicht. De colleges vervullen immers een belangrijke maatschappelijke rol voor alle deelnemers binnen ons Koninkrijk. Met veel genoegen ga ik met passie en energie leidinggeven aan de organisatie die deze colleges ondersteunt.”
De Colleges financieel toezicht hebben als doel om in gezamenlijkheid met de regeringen/besturen van Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba ‘duurzame overheidsfinanciën te realiseren’. ,,De colleges beogen een positieve bijdrage te leveren aan goed openbaar bestuur, de welvaart en het welzijn van de bevolking van de (ei)landen”, zo wordt gemeld. De secretaris ondersteunt de colleges daarbij, geeft leiding aan het secretariaat en adviseert over inhoudelijke en strategische vraagstukken.
Ieder college bestaat uit een voorzitter en leden. Zij worden benoemd door de Rijksministerraad (RMR) in Den Haag. De colleges worden ondersteund door een gemeenschappelijk secretariaat, met kantoren in Willemstad, Oranjestad en Philipsburg. Het secretariaat bestaat uit beleidsmedewerkers, een jurist, een econoom en een team bedrijfsvoering. Zij staan onder de leiding van de secretaris.
De voorzitter van alle colleges, Ongering, bekleedt deze functie sinds februari 2023 op voordracht van het Koninkrijk. Zij heeft een lange staat van dienst bij een groot aantal Nederlandse ministeries. Zo was zij secretaris-generaal bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en daarvoor bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daar bekleedde zij ook de functie van directeur-generaal Bereikbaarheid.
Het Cft adviseert over Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden sinds 2010, na de ontmanteling van het voormalige Land de Nederlandse Antillen, en sinds 2015 ook over Aruba.
De nieuwe secretaris is geboren in Amsterdam (1977), wordt omschreven als een professional met de zakelijkheid van de private sector, en de maatschappelijke betrokkenheid van de publieke sector. Hij heeft naar eigen zeggen ‘een groot hart voor het Caribisch gebied’ en zet zich hier de komende jaren met liefde voor in.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.