Impasse doorbroken en geen hogere stroomprijs consument

Van een onzer verslaggever
Willemstad - Global Oil Management heeft een naar beneden bijgestelde vergoeding voorgelegd voor de tijdelijke afname door Aqualectra van 10 tot 15 megawatt (MW) stroom. Details ontbreken nog, maar het zou in de buurt komen van wat het nutsbedrijf eerder zelf had gecalculeerd en bereid is te betalen, zonder dat de Curaçaose consument hiervoor opdraait.

GlobalDat is wat het Antilliaans Dagblad verneemt uit kringen rondom de besprekingen. Vandaag buigt de ministerraad zich onder meer over de berekeningen die de Regulatory Authority Curaçao (RAC) heeft gemaakt aan de hand van input verkregen van Aqualectra en van het Amerikaanse bedrijf Global Oil.
Eind vorige maand was er sprake van een impasse, waarbij Aqualectra in eerste instantie mede-overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) aansprak omdat RdK eigenaar is van de gasturbines die de vereiste extra elektra produceren. RdK echter, wijst erop dat de turbines behoren tot het deel van de raffinaderij en installaties dat sinds medio 2023 door asfaltproducent Global wordt gehuurd.
Aangezien er een groot gat zat tussen het voorstel van Aqualectra enerzijds en Global anderzijds, werd de regering gevraagd om te interveniëren in verband met de ongebruikte opwekcapaciteit die het nutsbedrijf goed kan inzetten in deze extra warme en vooral ook doorgaans windstille periode.
De impasse betrof de vergoeding voor de bijstand van de gasturbines van RdK/Global. Het gaat om de situatie met terugwerkende kracht vanaf 2023 tot en met begin 2025, wanneer Aqualectra kan beschikken over de energie van het nieuwe windpark bij Koraal Tabak en een nieuwe dieselcentrale (eind volgend jaar).
Het afgesproken tarief om personeels- en operationele kosten te dekken is 14 cent per kilowattuur (kWh); dat is exclusief de brandstof die Aqualectra zelf aankoopt. Global eiste daarbovenop ook een aanvullende risicopremie van 3,5 cent per kWh (een kwart meer) plus nog een inflatiecorrectie in 2025 van 7,5 procent. Alles bij elkaar zou het om bijna 5,5 cent per kWh meer gaan. Aqualectra zelf was bereid tot een premie van 3,5 procent plus inflatiecorrectie van 3 procent in 2025.
In geld uitgedrukt zou het overheidsnutsbedrijf bijna 4,5 miljoen gulden meer moeten neertellen dan de 15,9 miljoen die het zelf had voorgesteld. Dit werd vanuit Aqualectra als ‘absoluut onredelijk’ gezien en zou betekenen dat afnemers - huishoudens en bedrijven - hogere elektriciteitstarieven zouden moeten betalen.
Het alternatief zou helemaal onwenselijk zijn: rantsoenering, dat wil zeggen bij toerbeurten wijken gedurende enkele uren van het stroomnet afsluiten, ook wel ‘schakelen’ genoemd. Dat is politiek ‘onverkoopbaar’.
Het is onduidelijk wat zich achter de schermen heeft afgespeeld, maar het Amerikaanse concern Global heeft een nieuwe offerte ingediend, waarna de totaalbedragen elkaar dicht zijn genaderd en een deal naar verwachting spoedig kan worden gesloten.
Sommige media berichtten gisteren dat RdK voor het verschil en dus de extra kosten opdraait. ,,Dit bericht klopt absoluut niet”, stelt directeur Patrick Newton desgevraagd. ,,Daarnaast zijn het de directie en de raad van commissarissen (RvC) van RdK die dit soort besluiten kunnen nemen en dat besluit is nooit genomen en ligt ook niet op tafel.”
Hij legt uit dat op dit moment de Regulatory Authority RAC bezig is met een advies, mede op verzoek van de minister-president, en dat partijen - inclusief Aqualectra en Global - het advies van RAC afwachten. ,,Daarna zullen Aqualectra en Global opnieuw aan tafel zitten, waarbij RdK’s rol op verzoek van de premier er een is van procesbegeleiding om tot een overeenkomst te komen tussen Aqualectra en Global.”
Vanuit andere hoek wordt vernomen dat Global erop zou zijn gewezen ‘in default te zijn’ door het niet halen van bepaalde vooraf vastgelegde deadlines voor de opstart van de productie en dat dit zou zijn gebruikt als ‘wisselgeld’ voor het omlaag bijgestelde tarief ten behoeve van Aqualectra.

Politieke emoties
De kwestie heeft ook de politieke emoties doen opwaaien. Terwijl premier Gilmar Pisas (MFK) verzocht de rust te bewaren, waren het op zeker moment vooral MFK-minister Charles Cooper en PNP-bewindsman Ruisandro Cijntje die in de publiciteit tegenover elkaar stonden.
Cijntje sprak van ‘een slechte deal’ die RdK-directeur Patrick Newton met Global zou hebben gemaakt, waardoor de bevolking er ongunstig van af zou komen. Cooper betichtte hem van ‘stemmingmakerij’ en een ‘roadshow’, waarbij hij erop wees dat de Aqualectra-top primair zélf verantwoordelijk is voor de levering van stroom en dus tijdige investeringen in capaciteitsuitbreiding, en het niet moest gooien op RdK.
Intussen zou een andere overheids-nv, Curoil, de dupe zijn van de kwestie omdat Aqualectra uit voorzorg de stroomlevering van circa 3 MW aan de zogeheten ISO-containers van Curoil per 1 augustus had opgezegd, omdat Global had aangegeven de gasturbines per die datum niet meer beschikbaar te stellen. De stopzetting van levering van elektra aan Curoil wordt teruggedraaid, doordat het er alle schijn naar heeft dat het nutsbedrijf er samen met Global Oil uitkomt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.