Minister Sint Maarten ‘laat zich door CBCS niet onder druk zetten’

Van onze redactie
Philipsburg/Willemstad - De Sint Maartense minister van Financiën, Marinka Gumbs, heeft deze week duidelijk gemaakt dat zij ‘niet zal zwichten onder druk’ van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) met betrekking tot de parlementaire goedkeuring van Sint Maarten van het Hoofdlijnenakkoord Resolutie Ennia.

enniasxmOndertussen is tijd in het nadeel van een oplossing van de Ennia-kwestie. De CBCS stuurde op 1 augustus een brief aan Gumbs waarin wordt gewaarschuwd voor het ‘ernstige risico’ van een ‘ongecontroleerde situatie’ waarin Ennia niet in staat zou zijn om uitkeringen aan polishouders te doen, en waarin mogelijk faillissement zou moeten worden aangevraagd voor de Ennia Groep, als er geen tijdige instemming is van de Staten van Sint Maarten; iets wat de Staten van Curaçao al heeft gedaan.
De CBCS gaf ook aan dat het Hoofdlijnenakkoord het meest haalbare is en riep op om de parlementaire vergadering over de Ennia-deal zo spoedig mogelijk, nog vóór de verkiezingen op 19 augustus te plannen.
In een reactie aan de krant The Daily Herald maakt Gumbs haar standpunt duidelijk. ,,Ik waardeerde de toon van de brief niet. Ik zal hun brief beantwoorden, en ik zou het op prijs stellen als de pers mij de kans geeft om eerst te antwoorden. Om eerlijk te zijn, ontving ik die brief via WhatsApp. Dat alleen al zegt genoeg; de brief was al wijd verspreid voordat ik deze officieel ontving. Persoonlijk, wederom, de toon was er een die ik niet waardeer, omdat er eerder niet zo’n druk leek te zijn op de vorige regering, maar nu ik in deze stoel zit, zou ik moeten zwichten onder druk. Het antwoord daarop is ‘nee’. Marinka Gumbs zal als minister van Financiën, die het belang van de 3.084 polishouders voor ogen heeft, niet zwichten; onder geen enkele druk van buitenaf. Uiteindelijk wil ik er zeker van zijn dat zij (de 3.084 verzekerden op Sint Maarten, red.) veilig zijn, en dat heeft mijn uiterste aandacht”, aldus Gumbs.
Zij geeft ook aan geen invloed te hebben op en al helemaal geen controle over de vijftien Statenleden: ,,Het is aan de vijftien parlementsleden om te beslissen over de weg vooruit voor dit land. Ik kan mijn mening geven. Naar mijn mening is de beste oplossing in het belang van de polishouders; in het belang van de mensen van Sint Maarten. Dat is belangrijk voor mij omdat het voor de CBCS niet alleen gaat om polishouders, maar ook om een nieuwe Ennia-entiteit. Mijn focus op mijn 3.084 polishouders; zij hebben mijn aandacht.”
De bewindsvrouw geeft aan bezig te zijn met het onderzoeken van een alternatief. ,,Ik doe mijn uiterste best. Ik ga op dit moment niet onthullen met welke entiteiten ik in gesprek ben omdat het nog in de beginfase zit. Maar weet dat ik niet stilzit in deze situatie voor de 3.084 polishouders.”
Op 18 juli werd Gumbs in de Staten in Philipsburg vergezeld door medewerkers van de Centrale Bank, die naar Sint Maarten waren gevlogen om de nodige verduidelijkingen te geven. Het debat werd echter volgens haar ‘terecht verdaagd’ om urgente veiligheidszaken op Sint Maarten aan te pakken.
,,Eerlijk gezegd had de Ennia-kwestie anders aangepakt moeten worden. De regering van Sint Maarten had goedkeuring van het parlement moeten vragen vóórdat het akkoord werd ondertekend. Op Curaçao gaf het parlement zijn goedkeuring al in februari 2024, nog voor zowel de regering van Curaçao als die van Sint Maarten het akkoord in april 2024 ondertekenden. Sint Maarten heeft het akkoord echter overhaast ondertekend, zonder parlementaire goedkeuring, vlak voor de regeringswisseling, waarschijnlijk onder grote druk. Van wie weet ik niet zeker. Maar dit is waarom we ons nu in deze benarde situatie bevinden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.