Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Buurtbewoners bij Dam Pretu en wijde omgeving hebben af en toe nog last van de rook die veroorzaakt wordt door de verbranding van afval dat illegaal wordt gestort in Dam Pretu. Zo ook afgelopen weekeinde toen er sprake was van zware rookontwikkeling.

DamPretu,,We hebben nog contact opgenomen met minister Javier Silvania (MFK) en de contactpersoon bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Ons werd verteld dat de minister ziek is. Het is bijna twee maanden geleden dat hij een bezoek bracht aan de dam en dat we ook in een werkgroep hebben gezeten”, verklaart woordvoerder van de buurtbewoners Deanix Martis.
De inwoners van Dam Pretu en omringende wijken hebben zich verenigd en zijn in actie gekomen in de opgerichte buurtenorganisatie ‘Union pa habitantenan di Pariba’. Ze hebben onder meer een handtekeningenactie gehouden en voorstellen gedaan aan de regering om tot een oplossing te komen voor het illegaal storten van afval en de verbranding hiervan die voor rookoverlast zorgt.
Silvania en premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) en verschillende MFK-Statenleden bezochten op 21 mei Dam Pretu. Toen werd met buurbewoners en ook een aantal truckers gesproken, van wie met name ondernemer Kennedy Vrutaal felle kritiek had op het vuilstortbeleid van Selikor, dat naar zijn mening de oorzaak is van het illegaal storten van afval bij Dam Pretu en in andere gebieden. Martis geeft aan dat er zo nu en dan onbekenden zijn die toch afval verbranden op Dam Pretu. ,,Dit was weer het geval afgelopen zaterdag. Na een vergadering in een door de minister ingestelde werkgroep op 28 mei, is er niets meer gebeurd. Als buurtbewoners gaan we weer bijeenkomen om te kijken wat de volgende stappen zullen zijn. We hebben een paar acties in gedachten, maar moeten deze nog bespreken.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.