Nieuw nationaal laboratorium zal gaan ‘leven’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bij de constructie van het nieuwe complex van het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) in Otrobanda is het hoogste punt bereikt. De oplevering van de nieuwbouw is gepland in twee fasen: eerst tentatief in oktober dit jaar en de rest in het eerste kwartaal van 2025. Dit zegt ADC-directeur Liane Cova op vragen van het Antilliaans Dagblad.

ADC1Cova ziet het bereiken van het hoogste punt van het nieuwe, meer verdiepingen tellende gebouw van het nationale laboratorium als een mijlpaal. Ze heeft de viering hiervan dan ook ingeluid met een speciaal dankwoord aan het bouwpersoneel.
Voorafgaand aan de ADC-directeur hebben de MFK-ministers Javier Silvania van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en Charles Cooper van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) het woord gevoerd. Architect Lyongo Juliana heeft net als Cova het bouwpersoneel van harte bedankt voor hun inzet en kwalitatief goed geleverd werk en stelde dat het laboratorium zal ‘leven’. In zijn ontwerp heeft hij onder andere veel groen en open ruimtes opgenomen, terwijl de werknemers elkaar via speciale beglazing in de diverse werkruimtes kunnen zien.
Silvania wees in zijn toespraak op de belangrijke rol die het ADC in de lokale gezondheid speelt. ,,Dit nieuwe gebouw zal een betere werkomgeving bieden voor het laboratoriumpersoneel. En het zal ook ongetwijfeld een waardevolle bijdrage leveren aan de bevordering van wetenschappelijk onderzoek en garantstaan voor innovaties en kwaliteitsverhoging in de gezondheidszorg.”
Op zijn beurt heeft Cooper verklaard dik tevreden te zijn met de vorderingen in de bouw van het nieuwe laboratoriumgebouw. ,,Dit project is tevens een financiële injectie in de economie. Behalve dat het werkgelegenheid biedt, geeft dit initiatief hoop op een veel moderner en efficiënter laboratorium. De regering heeft een tijdje geleden dan ook duidelijk gemaakt dat ADC het nationale laboratorium is en met het Curaçao Medical Center (CMC) blijft samenwerken.”
ADC-directeur Cova bracht in herinnering dat eind november 2022 de zogenoemde ‘ground breaking’ heeft plaatsgevonden. De bouwwerkzaamheden zijn in januari 2023 van start gegaan. ,,ADC Otrobanda wordt een state-of-the-art laboratorium, waar alle soorten specialismen in een modern concept zullen worden aangeboden. Dit wordt het hoofdgebouw waar alle disciplines onder één dak worden samengebracht.”
Het nieuwe ADC-complex van drie verdiepingen zal alle laboratoriumactiviteiten huisvesten op een terrein van 5.500 vierkante meter. Alle werknemers verhuizen naar de nieuwbouw. Dit betekent dat het complex in Vredenberg, dat sinds 1960 in gebruik is, wordt verlaten. De verhuizing zal evenals de oplevering van het complex in fases plaatsvinden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.