MWT-strategie: vruchtbaarheidsbehandeling als optie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de medische en wellness toeristensector (MWT)-strategie wordt ten aanzien van het Curaçao Medical Center (CMC) ‘als optie’ genoemd dat het ziekenhuis onder andere in-vitrofertilisatie ofwel vruchtbaarheidsbehandelingen kan aanbieden aan medisch toeristen.

cmc binnenDUSHI,,Er is een stabiele bestaande vraag die naar verwachting zal toenemen naarmate vrouwen de bevalling blijven uitstellen en de wereldbevolking ouder wordt, vooral in Noord-Amerika”, zo wordt aangevoerd. De MWT-strategie is onderdeel van de Nationale Export Strategie (NES) en werd onlangs officieel aangeboden.

,,Begin 2023 heeft het CMC de strategische focus van het ziekenhuis gedefinieerd voor de ontwikkeling van medisch toerisme. Het document beschrijft de details van de momenteel beschikbare diensten in het ziekenhuis en de vooruitgang bij het verkrijgen van de Joint Commission International (JCI)-accreditatie. Het document van CMC benadrukt de behandelingen die in aanmerking komen voor medisch toerisme, namelijk nefrologie (dialyse); oncologie (radiotherapie en chemotherapie); thorax-cardiologie (hartkatheterisatie); en orthopedie (heup-, knie- en schoudervervangingen).”

Het document biedt verder statistieken over buitenlandse patiënten die in het ziekenhuis zijn behandeld - aantal, herkomstland en gegenereerde inkomsten - evenals potentiële risico’s voor de operaties van het ziekenhuis. ,,Zodra CMC het ontwerp van zijn strategie heeft voltooid, zal implementatie volgen”, meldt de beschreven MWT-strategie.

Investeringscase
Elders in het document worden dus ook vruchtbaarheidsbehandelingen genoemd. Dat is nog wel toekomstmuziek, want hierbij staat geschreven: ,,Curaçao heeft geen eerdere reputatie of infrastructuur voor in-vitrofertilisatie. Het land heeft ook een beperkte vaardigheidsbasis om procedures uit te voeren. Dus specialisten zullen moeten worden geïmporteerd of opnieuw worden opgeleid. Zij kunnen later het eiland verlaten met hun spaargeld”, staat er letterlijk. ,,De investeringscase voor het opzetten van een kliniek zou relatief eenvoudig en aantrekkelijk moeten zijn, maar de concurrentie is hevig, vooral vanuit Barbados. CMC zou de enige serviceprovider hiervoor kunnen zijn.”

Het CMC wordt volgens de MWT-strategie algemeen erkend als een van de meest moderne medische faciliteiten in het Koninkrijk. Binnen de medische en wellness-sector is CMC een publiek ziekenhuis dat onafhankelijk wordt beheerd, wordt nader uitgelegd. ,,Het biedt een breed scala aan medische behandelingen.” Uitgelegd wordt dat er twee ziekenhuizen zijn. ,,Het grootste ziekenhuis, CMC, heeft een aparte eenheid voor buitenlandse patiënten en biedt een reeks gezondheidsbehandelingen en diagnoses aan”, aldus de strategie.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.