Van een onzer verslaggevers
Willemstad - PAR-Statenlid Steven Croes vindt het raar dat de Gaming Control Board (GCB) een eerste goklicentie heeft verleend aan een bedrijf. Hij wijst namelijk op het feit dat de Landsverordening op de kansspelen (LOK) nog lang niet gereed is om ingevoerd te worden.

CroesgoklicentieDe parlementariër eist duidelijkheid hierover van minister Javier Silvania (MFK) van Financiën.
Croes meent dat het een en ander indruist tegen de basisbeginselen van behoorlijk bestuur. Hij geeft aan dat de Staten op 9 januari nog hebben aangegeven dat het wetsontwerp inzake kansspelen nog drastisch dient te worden aangepast.
Het Statenlid van de oppositiepartij: ,,De conceptwet is nog niet klaar om te worden behandeld in het parlement, laat staan te worden aangenomen. Dit standpunt van de Staten is onder meer gebaseerd op de op- en aanmerkingen van de Raad van Advies (RvA). Er staat binnen enkele weken een technische briefing gepland over het wetsontwerp. Dit heeft zelfs niet de fase bereikt om in een openbare vergadering te worden behandeld.”
Na kennis te hebben genomen van het GCB-bericht in de media over de eerste verleende goklicentie, besloot Croes in de pen te klimmen en Silvania een brief te sturen met zes vragen. Zo wil hij weten gebaseerd op welke landsverordening de GCB overging tot het verlenen van betreffende licentie.
Ook verlangt het Statenlid geïnformeerd te worden of het de bedoeling is om meer licenties te verstrekken, zonder dat de LOK is goedgekeurd dan wel ingevoerd. Croes vraagt wat de intentie van de Financiënminister eigenlijk is.
Verder vraagt Croes aan Silvania wat de gevolgen zullen zijn voor dit bedrijf en andere, in het geval de LOK niet wordt aangenomen door de Staten. In het verlengde hiervan wil het Statenlid ook weten of de minister zich wel realiseert dat door het verstrekken van de eerste licentie, deze de bron kan zijn van veel vragen en misstanden in de goksector.
Tot slot stelt Croes een kopie van de verleende licentie te willen ontvangen, ofwel ter inzage krijgen om de inhoud nader na te gaan. Hij hoopt dat Silvania zijn vragen zo snel mogelijk zal beantwoorden.
Saillant detail is dat Silvania op het moment in het buitenland is, specifiek met werkbezoek in Engeland. Hij woont de conferentie van de International Casino Exhibition (ICE) in Londen bij. Deze conferentie gaat onder meer over online gokken en begon dinsdag en duurt tot en met vandaag.
In de vergadering van de Centrale Commissie van de Staten waaraan Croes refereert, werd verwezen naar de RvA die Silvania adviseerde de ontwerpwet inzake kansspelen vooralsnog niet aan het parlement aan te bieden. Hij bood deze toch aan en de Staten vonden dat het concept te veel haken en ogen heeft, en drastisch dient te worden aangepast.
Bij die gelegenheid plaatste MAN-Statenlid Steven Martina vraagtekens bij het besluit om met een Gaming Control Authority te komen in de vorm van een stichting. Hij wees op het feit dat dit orgaan dan afhankelijk zal zijn van de regering voor zijn begroting en als zodanig ook beïnvloedbaar door de politiek.
Verder gaf Martina aan dat deze autoriteit in de vorm van een stichting, indruist tegen een belangrijke bepaling van het Landspakket. Hierin is namelijk opgenomen dat het een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) moet zijn. Hiernaar verwijst ook de RvA.
Naar de mening van Martina is overduidelijk dat het LOK-ontwerp is samengesteld zonder stakeholders hierover te hebben benaderd. Hij miste dan ook de visie en het standpunt van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.