Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een overgrote meerderheid van de respondenten van een online enquête onder belanghebbenden door de particuliere en zelfstandige denktank Think to Do Institute is van mening dat de huidige klimaatverandering het gevolg is van menselijke activiteit.

NegatiefIslaEn ook dat het heropenen van de Isla-raffinaderij in de huidige staat een bedreiging vormt voor de menselijke gezondheid en dat het de klimaatrisico’s zal vergroten.
Met 405 respondenten die online drie vragen beantwoordden, noemt het instituut de resultaten representatief.
De eerste vraag luidde: ,,In hoeverre bent u het ermee eens of oneens: de klimaatverandering die we momenteel zien, is grotendeels het gevolg van menselijke activiteit?” 86 Procent van de respondenten was het hier mee eens of zeer mee eens. Slechts 5 procent was het niet eens of zeer oneens met deze stelling. De resterende 9 procent antwoordde neutraal.
Vrijwel dezelfde percentages waren van toepassing op de vraag ‘zal het openen van de raffinaderij in de huidige staat een bedreiging vormen voor de menselijke gezondheid en de klimaatrisico’s vergroten?’.
Tot slot was werd nog de volgende stelling voorgelegd: ,,Het openen van de raffinaderij in de huidige staat zal een direct negatief effect hebben op de economische sectoren (toerisme, landbouw, visserij).” Hier lagen de verhoudingen onder de deelnemers aan de enquête iets anders, maar alsnog was een overtuigende meerderheid, 75 procent, het hiermee (zeer) eens. 17 Procent was het met de stelling eens noch oneens en 8 procent van de ondervraagden was het er niet mee eens of zelfs zeer mee oneens.
De denktank licht verder toe: ,,Zoals gemeld is de inbreng van burgers van groot belang bij het nemen van grootschalige beslissingen. De impact van dergelijke beslissingen op het sociale en fysieke welzijn van de bevolking moet deel uitmaken van een veerkrachtige, verantwoordelijke besluitvorming.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.