Elvin Gerard: Dit moet stoppen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - PNP-Statenlid Elvin Gerard heeft een bijeenkomst georganiseerd om met betrokken partijen de problematiek te bespreken rondom de diefstal van geiten. Per week zouden er gemiddeld wel 60 tot 80 geiten worden gestolen.

GeitenDie zouden vervolgens worden geslacht en het vlees zou worden verkocht aan Chinese winkels. Met ongeveer 40 veefokkers die afgelopen maandag naar het Kas di Pueblo aan de Winston Churchillweg kwamen, spreekt Gerard van een succesvolle bijeenkomst.
De gebieden waar geitendiefstal het meest voorkomt, zijn volgens Gerard: Barber, Flip, Westpunt en de Hatovlakte. De fokkers zeggen aangifte doen bij de politie, maar volgens hen gebeurt er niets, terwijl de situatie steeds alarmerender wordt.
Maurits Rosalina, woordvoerder van het Korps Politie Curaçao (KPC), weet van het probleem af, maar precieze cijfers had hij niet direct bij de hand. Wel legt hij uit dat ieder gebied op Curaçao zijn eigen specifieke problemen kent en dat de politie daarop moet inspelen. Hoewel geitendiefstal door KPC niet gekenmerkt is als ‘high impact crime’ betekent dat niet dat er geen aandacht aan hoeft te worden besteed. ,,De politie is er om de bevolking te dienen”, voegt Rosalina daaraan toe.
De fokkers zijn van mening dat die aandacht er nu onvoldoende is. Om die reden zouden al meerdere fokkers met hun activiteiten zijn gestopt.
Dat de geitendiefstallen een halt moet worden toegeroepen, is volgens de fokkers noodzakelijk. Iedere gestolen geit vertegenwoordigt namelijk een aanzienlijk financieel verlies. ,,De kosten om een geit vanaf de geboorte groot te brengen, liggen tussen de 40.000 en 50.000 gulden”, zegt Gerard. Een gedetailleerde verklaring van dit hoge bedrag geeft hij niet. Wel zegt hij dat dit komt voor de hoge kosten voor water en het voer dat 150 tot 200 gulden per zak zou kosten. Voorheen kregen geitenfokkers hier volgens Gerard subsidie voor, maar dat is al tijden niet meer het geval.
Ook voor de gemeenschap liggen volgens de geitenfokkers financiële gevolgen op de loer. Als het tij niet gekeerd wordt - en nog meer geitenfokkers zouden het bijltje erbij neergooien - zou Curaçao meer geitenvlees uit het buitenland moeten importeren, wat vervolgens voor hogere prijzen zou zorgen.
Gerard organiseert aanstaande zaterdag een vervolg op de bijeenkomst. Dit keer ter voorbereiding op een vergadering bij de Staten, die volgende week vrijdag plaatsvindt. Justitieminister Shalten Hato (MFK) zal hiervan de voorzitter zijn. Naast de geitenfokkers, zijn hierbij ook uitgenodigd de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Guillano Schoop, politiechef Jules Ilario en het hoofd van de Recherche en Informatiedienst, Anja de Geus.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.