Commissie Landspakket, voetbalincident en fractiemedewerker

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De redactie heeft drie onderwerpen besproken met statenleden van de PNP, Gwendell Mercelina. Eerst is zijn reactie gevraagd op de brief van Premier Gilmar Pisas (MFK) ten aanzien van zijn voorstel een tijdelijke commissie Landspakket in de Staten te institueren. Daarna is hem gevraagd naar de aangifte die gedaan is tegen waarnemend Statenvoorzitter en partijgenoot Corine Djaoen-Genaro, omdat zij dreigende taal zou hebben gebruikt tijdens een voetbalwedstrijd. Tot slot is hem het derde onderwerp voorgelegd namelijk de discussie die binnen de partij is ontstaan ten aanzien van de tijdelijke benoeming (door fractievoorzitter Sheldry Osepa) van fractiemedewerker Rovienne Winklaar.

F06 PNP kwesties onder de loepTen aanzien van een tijdelijke commissie Landspakket, zoals door een (onafhankelijke) stagiaire beschreven, stelt Mercelina dat hij het standpunt begrijpt als hij zegt dat het Landspakket ingedeeld is naar thema’s die weer synchroon lopen met de ministeries en dat in de Staten vaste commissies zijn per ministerie die over deze thema’s vragen kunnen stellen. Maar, zo voegt het Statenlid eraan toe: ,,Wij hebben het budgetrecht en een controlerende taak. Niet alle vaste commissies functioneren even goed. Ik ben van mening dat het Landspakket projecten omvat die van groot maatschappelijk belang zijn, waar de burgers mee te maken krijgen, zoals de hervormingen van de belastingen, maar ook de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Om maatschappelijk draagvlak te creëren zou deze speciale commissie belangrijk kunnen zijn om zo de ontwikkelingen nauwgezet te volgen en de ministers hierover aan de tand te voelen. Er gaan heel wat grote bedragen in om, dus ook de vinger aan de pols houden in het kader van het budgetrecht is van groot belang.”

Ten aanzien van de kwestie Djaoen-Genaro legt Mercelina uit dat er geen informatie en uitleg is gegeven binnen de partij en dat ook niet door de persoon in kwestie. ,,Ik word er als partijgenoot wel op aangesproken”, aldus het Statenlid. ,,Aangifte door zestien personen is ook geen grap. Ik wil daarom duidelijkheid, als volksvertegenwoordiger omdat ik sta voor transparantie. Want we moeten een standpunt innemen over hoe we omgaan met verbaal en fysiek geweld, zeker als het een politieke figuur betreft. We moeten scherp blijven naar onszelf. Het kan ons allemaal gebeuren.” Het Statenlid is daarom in de pen gekropen en heeft er vragen over gesteld aan zowel de minister van Justitie, Shalten Hato (MFK), als de minister van Sport, Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK).

Ten aanzien van de tijdelijke benoeming van Winklaar, is deze krant een briefwisseling toegestuurd tussen het partijbestuur en Mercelina, maar ook Osepa. Indertijd is besloten twee fractiemedewerkers aan te stellen, één wetgevingsdeskundige en één persoon die op de lijst heeft gestaan. De deskundige bleek al gauw niet te voldoen en die is boos wegglopen, zo legt Mercelina naar eigen zeggen ‘kort door de bocht’ uit. Daarna is na anderhalf jaar zoeken aan het bestuur toestemming gevraagd Winklaar aan te stellen. Uit de briefwisseling blijkt dat het PNP-bestuur het oneens is met de benoeming omdat deze niet is gelopen volgens de interne procedures. Winklaar is per 1 juni aangesteld maar het bestuur heeft besloten haar aanstelling per onmiddellijk op te schorten op het moment dat er een geschikte kandidaat is gevonden waarvoor ook nog een goede functieomschrijving moet komen.

Mercelina stelt in zijn schriftelijk antwoord ‘met verbazing kennis te hebben genomen van de brief’. ,,Hoewel het begrijpelijk is dat het bestuur toezicht wil houden op de benoemingsprocedure, is het belangrijk om ook kritisch te kijken naar de interne procedures en het handelen binnen PNP”, zo voert hij aan. ,,Het is het bestuur bekend dat er al meer dan een jaar een vacature bestond. Het is ook het bestuur bekend dat het gaat om een tijdelijke aanstelling.”

In zijn schriftelijke antwoord aan het bestuur stelt Osepa het eens te zijn met de tijdelijkheid van de benoeming totdat een vaste medewerker is gevonden die voldoet aan de eisen. Maar, zo stelt het Statenlid, hij heeft het bestuur tijdig geïnformeerd over de benoeming en van een interne procedure heeft hij geen informatie en daarom vraagt hij ‘met de nodige spoed, hem een schriftelijke interne procedure te doen toekomen’. ,,Het spoedig bekendmaken van deze interne procedures beoogt toekomstig verschil van inzichten in dit verband te voorkomen”, zo voegt hij eraan toe.

Andere prangende zaken
Osepa noemt in zijn brief nog andere prangende kwesties. Hij schrijft aan het bestuur: ,,Zoals u welbekend, heeft de heer Efren Candelaria mij op 13 juli 2023 telefonisch benaderd en verzocht te vergaderen met de heer Erchenel Doran van Curaçao Petroleum Refinery (CPR). Ik heb aan Candelaria voornoemd aangegeven niet betrokken te willen zijn bij deze - in mijn ogen - criminele bende. Gelet op het belang voor de wanhopige 3.000 sollicitanten, vraag ik u mij gaarne in te lichten indien er interne procedures zijn omtrent de wijze waarop hiermede in de toekomst omgegaan dient te worden. Immers mocht er strafbare feiten mij ter ore komen, dan zou er een passend antwoord daarop geformuleerd dienen te worden.”

In zijn brief aan het bestuur gaat Osepa ook in op de kwestie Djaoen-Genaro. ,,Voorts bent u bekend met het feit dat er aangifte is gedaan tegen een Statenlid van onze fractie. Ons statenlid tevens vicevoorzitter van de Staten, wordt verweten rivaliserende voetballers met de dood te hebben bedreigd. Dat onze fractie voorbereid dient te zijn op de gevolgen van dit voorval, spreekt voor zich. Ook hierbij wordt u verzocht mij gaarne in te lichten indien er interne procedures zijn omtrent de wijze waarop hiermede omgegaan dient te worden.”

En, zo stelt hij ten slotte: ,,Ik spreek de hoop uit dat wij eindelijk kunnen doen waar wij voor geroepen zijn. Het volk heeft nog steeds huizen nodig. De straten dienen geasfalteerd te worden. Het openbaar vervoer laat te wensen over. Talloze mensen verlaten het eiland. Autodiefstal groeit. Ik kan alleen maar de hoop uitspreken dat nadat de diverse persoonlijke ego’s zijn gestreeld, wij allen het licht zullen zien zoals dr. mr. Moises Frumencio Da Costa Gomez (oprichter van de partij, red.) dit heeft bedoeld.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.