VMSC: CMC speelt te laat in op te verwachten personeelstekort

Van een onzer verslaggevers
Willem stad - Naar oordeel van de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) - niet te verwarren met de Landelijke Vereniging Medische Professionals in Dienstverband Curaçao (LVMPiDC) - speelt de CMC-organisatie ‘steeds te laat in op het te verwachten personeelstekort’, waardoor er ‘steeds een gat ontstaat tussen het vertrek van OK-medewerkers en de aankomst/inwerking van nieuwe OK-medewerkers’.
Het gaat hier over de knelpunten in verband met het functioneren van de operatiekamers (OK’s) van het Curaçao Medical Center (CMC). De Inspectie voor de Volksgezondheid maakt er melding van in het recente onderzoeksrapport.

F07 CMC Na vertrek OK valt een gatKortstondige contracten van drie maanden voor tijdelijke OK-medewerkers geven onvoldoende inwerktijd, aldus de VMSC. Bovendien zijn de tijdelijke medewerkers daarna weer weg. Er is naar de mening van de specialisten die niet in dienstverband werken onvoldoende aanboring van personeel binnen en buiten Nederland. De VMSC wijst erop dat Nederland zelf ook met een grote schaarste aan OK-personeel kampt.
,,Er zijn voldoende operateurs, maar men loopt op tegen de schaarste aan ondersteunend OK-personeel. Met een goede bezetting van OK-personeel zou alles veel beter lopen.”
De directie van CMC, de raad van bestuur (RvB), stelde in een reactie op het conceptrappoort van de Inspectie dat de Vereniging van Medische Professionals in Dienstverband (LVMPiDC) niet door de inspecteur-generaal was uitgenodigd om haar visie op het OK-complex te geven.

De Inspectie spreekt van een ‘omissie’, die later echter is gecorrigeerd en waarna een bijeenkomst met de LVMPiDC heeft plaatsgevonden. De RvB was volgens inspecteur-generaal Sirving Keli al bekend met het feit dat de LVMPiDC in tweede instantie alsnog wel was uitgenodigd - het was volgens Keli immers de RvB die de uitnodiging namens de Inspectie verzorgde en ook het tijdstip afstemde alsmede de locatie. Van de LVMPiDC is geen schriftelijke input ontvangen.

Ondoorzichtig
De organisatiestructuur van het OK-complex is ‘te ondoorzichtig met heel veel lagen’, waardoor ‘de RvB op te grote afstand van de werkvloer is komen te staan’, luidt verder de opstelling van de VMSC. ,,Daardoor is het onduidelijker wat er op de werkvloer gebeurt.”

:In praktijk blijkt de gedelegeerde verantwoordelijkheid ‘contraproductief te werken’. Er is onvoldoende ‘pulling’ om de knelpunten op te lossen. De OK-Raad is, gezien de structuur van het OK-complex, onnodig en dient naar oordeel van de VMSC dan ook afgeschaft te worden.

OK-planning
De VMSC ervaart de OK-planning als een probleem ‘omdat de specialist onvoldoende inspraak heeft’. ,,De beslissing wordt na bekendmaking van de voorkeur door de snijdend specialist uiteindelijk door de administratieve medewerkers genomen, dus ook wie in welke volgorde op de OK van de dag komt en op de wachtlijst komt.” De uiteindelijke beslissing wordt aan de operateurs meegedeeld.

Sterilisatie
De VMSC spreekt verder ook over de ‘moeilijkheid om nieuwe dingen in te brengen’. ,,Het is zeer moeilijk om veranderingen te realiseren, met name bij CSA is er onvoldoende ingang op de nieuwe ontwikkelingen”, doelend op de Centrale Sterilisatie Afdeling.

,,Met name op gebied van ‘reusables’ blijft de onbereidheid bestaan omdat CSA tegen de moderne ontwikkelingen in zich niet inspant en weigert deze te steriliseren, waardoor patiënten soms door gebrek aan materiaal onnodig uitgezonden moeten worden. Het is noodzakelijk dat de CSA de inhoudelijke ontwikkelingen in het vak beter bijhoudt.”

Bij de afdeling CSA ‘is ook een tekort aan personeel en kennis’, vindt het Medisch Staf Bestuur (MSB). Deze krant berichtte hier al over. Het gebrek aan personeel en kennis op de sterilisatieafdeling resulteert vaak in onjuiste opslag en gebrek aan organisatie van sets. Ook duurt het te lang voordat kapotte spullen worden vervangen of gerepareerd. Niet alles van de klaarzetlijst wordt daadwerkelijk klaargezet.
De problemen van de ondersteunende afdelingen (CSA, OK-magazijn, algemeen Magazijn, OK-planning, verpleegafdelingen) vormen belangrijke obstakels voor het optimaal functioneren van het OK-complex.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.