HNO/Sona en Ballast laten na claims te onderbouwen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Partijen wilden bij het tussenvonnis van oktober 2022 ‘volledige herbeoordeling’ in verband met de bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis HNO opgetreden vertragingen en hun vorderingen over en weer. Maar zij ‘laten na de feiten en omstandigheden te stellen die voor deze herbeoordeling zijn vereist’, schrijft de rechter in zijn vonnis.

hnoHet gaat over een rechtszaak tussen HNO Vastgoed en Beheer nv (Hospital Nobo Otrobanda) en stichting Sona enerzijds en aannemingsmaatschappij Ballast Nedam Infra bv, gevestigd in het Nederlandse Nieuwegein, anderzijds. Laatstgenoemde, BNI, was de bouwer van het Curaçao Medical Center (CMC).
Via de advocaten lukt het niet om aan het vonnis van afgelopen maandag te komen. Advocaat Robbert Luttikhuizen van Ballast stelt dat zijn cliënt de uitspraak liever niet deelt. Advocaat Jaap Maris van HNO/Sona reageerde nog niet op herhaalde verzoeken van deze krant. Echter, vonnissen zijn openbaar en het Antilliaans Dagblad publiceert erover.
De neutrale lezer van het vonnis kan een gevoel van enige ergernis van de zijde van de rechter niet onderdrukken: ,,Het is ook na de aktenwisseling na het tussenvonnis aan het gerecht op basis van de overgelegde processtukken volledig onduidelijk gebleven op basis van welke feiten en omstandigheden welke partij de andere aansprakelijk houdt en waarvoor precies.” Elders in het vonnis stelt de rechter dat ‘het gerecht in het duister tast’.
Bij tussenvonnis is vastgesteld dat partijen volledige herbeoordeling beoogden. Het ging om de indertijd door Ballast aan de DAB (Dispute Adjucation Board; een geschillencommissie) voorgelegde zaak in verband met claims over en weer die verband hielden met bij de constructie van het nieuwe ziekenhuis opgetreden vertragingen. Bij een DAB-procedure kunnen partijen bij een contract hun geschillen voorleggen; als alternatief voor (of ter voorkoming van) een rechtszaak.
Het tussenvonnis was aldus bedoeld, schrijft de rechter deze week - ‘en kan in redelijkheid ook niet anders door partijen zijn begrepen dan’ - dat zij ‘alsnog een laatste kans kregen om alsnog die feiten en omstandigheden zo concreet en precies mogelijk te stellen’. Aan de orde zijn vragen van bouwtechnische, financiële of andere niet-juridische aard.
,,Geen van partijen heeft dit echter gedaan”, constateert de rechter, waarna hij aangeeft ‘dus in het duister te tasten’. ,,Partijen hebben over en weer niet voldaan aan hun stelplicht.” Zeker daar waar het gaat om hun vorderingen die zijn gebaseerd op in het bouwproces opgetreden vertragingen. Het had op de weg gelegen van partijen om zich nader met elkaar te verstaan over de te benoemen (nieuwe) deskundigen en de aan hen te stellen vragen.
Uit de akte van HNO/Sona van februari 2023 valt af te leiden dat HNO en Sona wel algehele hernieuwde beoordelingen van de feiten en over de aansprakelijkheid willen. Maar hetgeen HNO/Sona hierin heeft gesteld ‘is te vaag en te weinig concreet’, nog daargelaten dat HNO/Sona zich ook niet heeft uitgelaten over de personen en disciplines van de te benoemen deskundigen. Ook Ballast heeft zich niet uitgelaten.
Daarom overweegt de rechter dat hun vorderingen - over en weer - in verband met de gevolgen van de tijdens de constructie van het nieuwe ziekenhuis van Curaçao opgetreden vertragingen ‘moet worden afgewezen’. Er kan dus ook niet worden vastgesteld dat HNO en Sona ter uitvoering van de DAB-beslissingen te veel aan Ballast hebben betaald. Inhoudelijke beoordeling is niet mogelijk, stelt het gerecht.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.