Oppositieleider Girigorie (PAR) blijft bij zijn stelling

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Noch Refineria di Kòrsou (RdK) noch RdK-directeur Patrick Newton heeft het parlement tijdens vergaderingen met de Statenleden onjuist geïnformeerd. ,,RdK betreurt dat niet-correcte informatie hierover de ronde doet.”

GirigorieNa geruime tijd laat overheids-nv RdK iets van zich horen. Op eerdere vragen van deze krant op 19 april en herhaald op 21 april aan de interim-directie kwam geheel geen antwoord. In dit geval reageert RdK nu wel op berichten die via de sociale media worden verspreid.
Refineria di Kòrsou vindt het nodig om enkele foute stellingen te verhelderen, zo begint de persverklaring. Op de eerste plaats, zegt RdK, is het goed te benadrukken dat het Openbaar Ministerie (OM) op geen enkel moment RdK heeft benaderd met een machtiging van de procureur-generaal om documenten in beslag te nemen.
,,Op het moment dat RdK bij het OM aangifte deed tegen een van de investeerders die door CPR (Caribbean Petroleum Refinery) naar voren waren geschoven, heeft RdK de rapporten die RdK door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft laten opstellen aan het OM overhandigd.”
Op de tweede plaats laat RdK weten niet op de hoogte te zijn van de aangiftes die de Centrale Bank CBCS bij het OM heeft ingediend in verband met de onderhandelingen om te komen tot een operator voor de raffinaderij. Ook weet RdK naar eigen zeggen niet tegen welke instantie of personen CBCS aangiftes heeft gedaan.
Het was de fractie van oppositiepartij PAR die medio vorige maand stelde dat premier Gilmar Pisas (MFK) en overheids-nv RdK het parlement en daarmee de bevolking ‘onjuist hebben geïnformeerd’ inzake de forensische bevindingen over de vervalsingen in het CPR-traject (Caribbean Petroleum Refinery). Navraag leert dat hij bij zijn stelling blijft.
,,De informatie die de regering van Curaçao aan de Staten gaf tijdens vergaderingen over dit onderwerp op 11 en 16 januari 2023 komt niet overeen met - sterker, is in strijd met - de inhoud van de forensische rapporten”, aldus Quincy Girigorie (PAR), die de kwestie hoog opneemt en Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK) direct om een spoeddebat had verzocht. Dat vindt overigens pas op 19 juni plaats.
Girigorie had vertrouwelijk kennis kunnen nemen van bij RdK ‘ter inzage’ gelegde documenten. Wat het PAR-Statenlid - zelf jurist, voormalig advocaat en ook oud-minister van Justitie - met eigen ogen heeft kunnen zien, is dat de verklaringen van Pisas niet overeenstemmen met de werkelijkheid, namelijk met de constateringen van onder meer het NFI na grondig onderzoek. ,,Integendeel”, aldus Girigorie.
Naar eigen zeggen was hij ‘in shock’ toen hij de documenten met eigen ogen bekeek. ,,Het komt in elk geval niet overeen met wat RdK en de premier in het parlement en in interviews telkens hebben gezegd”, zei hij vorige maand.
RdK en interim-directeur Newton nemen hier nu nadrukkelijk afstand van. Hiermee reageren zij kort op onbevestigde berichten op Facebook dat het NFI-rapport zou hebben vastgesteld dat de ‘proof of funds’ in het CPR-traject zou zijn opgemaakt op de laptop van toenmalig CPR-directeur Raul Ignacio Socorro Herrera, die - zoals onlangs bericht - niet langer in het Handelsregister zou staan ingeschreven (de website van de Kamer van Koophandel laat al een tijd niets zien bij beide CPR-bv’s).
Vorige maand liet het management van CPR in betaalde advertenties weten dat onder meer Socorro met ingang van 21 maart 2023 niet langer bevoegd is namens de vennootschap of haar (onbekende) aandeelhouders op te treden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.