CAH: Tijdseis van minister Cooper is onrealistisch

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De herstelwerkzaamheden die Curaçao Airport Holding (CAH) moet uitvoeren aan de historische site bij landhuis en plantage Hato zijn nog niet gestart, zo wordt bevestigd vanuit de overheids-nv.

Weliswaar heeft de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK), een deadline gesteld van eind april 2023, maar volgens ‘area development’-manager vHatosite2an CAH, Edson Engelhart, is dit onrealistisch. ,,We hebben de werkzaamheden direct stilgelegd. Maar de minister vraagt ook om onderzoek van een expert en stelt dat we het vergunningstraject moeten doorlopen. Dat vraagt tijd. De lokale Curaçaose expert, een archeoloog, is al benaderd maar deze was in het buitenland en het contract is nog niet getekend. Daarnaast loopt een verhaaltraject op het constructiebedrijf dat voor de kosten zal moeten opdraaien”, aldus Engelhart.
De restauratie-expert zal eerst onderzoeken wat de schade is en hoe deze hersteld kan worden. Daarna zal de restauratie begeleid moeten worden. ,,In de eerste weken van mei verwachten we een afspraak met deze persoon, en daarna kan de restauratie gepland worden”, zo voegt Priscilla Duin-Circkens, ‘chief strategy officer & assistant to the director’ van CAH eraan toe. Wie de expert is, wordt nog niet verteld omdat er nog geen contract getekend is. De redactie heeft tevergeefs contact gezocht met minister Cooper.

Twee meter puin gestort
Begin april kwam via de Werkgroep Archeologie Curaçao aan het licht dat er door CAH grote schade was aangericht aan de monumenten op de voormalige plantage Hato.
Tegenover de Grotten van Hato is aan ‘landaanwinning’ gedaan door de overheids-nv door zeker twee meter dik bouwpuin te storten. De natuurlijke zoetwaterbron van Hato is vergaan, evenals de monumentale begraafplaats met de cilindergraven. Een groot stuk manzaliñabos is verwijderd. Een deel van de muur rond de begraafplaats is weggebulldozerd en een pilaar van een toegangspoort opzij geworpen. De begraafplaats staat op de lijst van Beschermde Monumenten. De minister maande CAH daags na de onthulling van de Werkgroep Archeologie, de werkzaamheden te stoppen en de schade te herstellen. Hij bevestigt dat het landhuis met hoofd- en bijgebouwen en graven, een beschermd monument is. ,,Alle werkzaamheden aan dit beschermde monument zijn vergunningplichtig”, zo oordeelde Cooper. Hij droeg CAH op de schade te herstellen in samenwerking met een deskundige, die een restauratievoorstel moet opstellen. De minister gaf daar een week voor (tot 13 april), eiste dat de nodige vergunningen aangevraagd zouden worden en dat de deskundige de herstelwerkzaamheden zou begeleiden. Cooper eiste vervolgens ook dat de werkzaamheden eind april afgerond moesten zijn. CAH kondigde op haar beurt aan met het herstel te starten en het incident te betreuren.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.