Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Giselle Mc William is gekozen tot nieuwe partijleider van de MAN, daarmee is ze de eerste MAN-vrouw. Maar ze is ook de eerste vrouwelijke partijleider in de 52-jarige geschiedenis van de MAN, dus ook in die zin de eerste MAN-vrouw.

MANGiselleHaar verkiezing gebeurde in een buitengewoon partijcongres in de sede (het onderkomen) van de partij. Zij was de enige die zich verkiesbaar had gesteld en na intern beraad en gesprekken met haar is besloten haar ook voor te dragen als partijleider waar uiteindelijk het partijcongres mee ingestemd heeft. Ex-partijleider Steven Martina zegde zijn voorzitterschap al eerder op. Nu kan hij het stokje overdragen.
Gisteren vierde de partij de 52ste verjaardag en werd Mc William officieel gehuldigd als de nieuwe partijleider.
Steven Martina kondigde eerder aan ook zijn deelname in de Staten te willen opzeggen. Hij zal nu een ontslagbrief sturen aan de Electorale Raad (ER). De ER gaat vervolgens de verkiezingslijst na en zal de eerstvolgende kandidaat benaderen. Weigert deze dan is de daaropvolgende aan de beurt. De drie eerstvolgende op de lijst zijn Hensley Koeiman, Eugène Cleopa en Yaël Plet. Zodra een vervanger beschikbaar is, zal Martina de Staten verlaten.
Mc William, geboren 4 augustus 1971, is sinds 2012 politiek actief. Toen deed ze voor het eerst mee aan verkiezingen voor de PNP, de partij waar ze mee opgroeide omdat haar familie actief was in de groene partij. Zij stond toen als zevende op de lijst en behaalde 336 (6,5 procent) stemmen van de 5.130 aan totale stemmen voor de partij. PNP kreeg één zetel in de Staten. De overstap maakte ze echter al bij de eerstvolgende verkiezingen in 2016. Toen ging ze naar de MAN en stond als derde op de lijst en behaalde 781 (6,0 procent) stemmen op een totaal van 12.839. De partij onder leiding van Hensley Koeiman kreeg toen vier Statenzetels. In 2017 stond zij als vijfde op de lijst, onder Koeiman, Steven Martina die toen weer meedeed, Kenneth Gijsbertha en Elsa Rozendal. De partij behaalde in totaal 16.070 stemmen en vier Statenzetels en Mc William kreeg 556 stemmen (3,4 procent). Bij de laatste verkiezingen in 2021 stond zij op de tweede plaats, onder Martina en behaalde 615 (11 procent) stemmen van de in totaal 5.463. In 2017 is zij korte tijd Statenvoorzitter geweest en in het kabinet-Rhuggenaath (PAR) werd zij tijdelijk benoemd tot minister van Economische Ontwikkeling.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.