Benoeming inspecteur-generaal moet transparant en reglementair zijn

Van onze redactie
Willemstad - ,,In een zichzelf respecterende democratie behoort een instantie als een Inspectie Volksgezondheid onafhankelijk te functioneren, om te voorkomen dat belanghebbenden als zorgverzekeraars, ziekenhuizen, artsen- en specialistenverenigingen, de politiek en andere instanties, al dan niet met een dubbele agenda, hun invloed kunnen uitoefenen.”

Dorothy Pietersz JangaZo begint een bijdrage van Skèptiko, een platform van op Curaçao in de gezondheidszorg werkzame professionals. Het stuk zelf is aangeleverd door tandarts Eric de Brabander, mede namens de overige betrokkenen.
Korte tijd geleden werd bekend dat, na een schermutseling van de inspecteur-generaal Volksgezondheid Jan Huurman met de toenmalige minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Suzy Camelia-Römer, een nieuwe inspecteur-generaal zou worden aangesteld. Het betrof Sirving Keli, sectordirecteur Geneeskundige- en Gezondheidszaken GMN, die al enige tijd fungeerde als vervangend inspecteur-generaal na het ontslag van Huurman.
,,Skèptiko, een groep verontruste zorgprofessionals, maakt zich zorgen om de belangenverstrengeling van overheid en inspectie. Een inspectie dient onafhankelijk te kunnen functioneren en dat is al jaren niet meer zo. Zeker in de tijd van minister Camelia-Römer (PIN), die er tijdens de periode van haar ministerschap op zijn zachtst gezegd wat merkwaardige ideeën op nahield betreffende gezondheidszorgbeleid. Het bleek dat zij de inspectie naar haar hand kon zetten.”
Zo wilde zij onder meer, vervolgt de bijdrage, een wellness-centrum neerzetten bij Colon Winkelcentrum, ‘waar een aantal onbewezen vormen van geneeskunde toegepast zouden gaan worden’. ,,Behandelingen waarvan vast is komen te staan dat ze niet werken, geldverslindend zijn en bij tijd en wijle patiënten ervan weerhouden reguliere medische zorg te zoeken. De heer Keli had daar geen bezwaar tegen en danste met het ministerie mee.”
Met de huidige minister van GMN, Dorothy Pietersz-Janga (MFK), is het volgens Skèptiko niet veel beter gesteld, ‘gezien haar bedenkelijke rol die zij speelde, waarbij het coronabeleid van het covid-crisisteam bepaald niet werd geënthousiasmeerd’. ,,Dit terwijl minister Pietersz-Janga zelf geen proactief beleid voerde. De inspectie bleef stil.”
Skèptiko berichtte in het verleden al uitgebreid in deze krant. ,,Het ‘Suzy Römer Wellness Centrum’ is dan ook niet doorgegaan. Hetgeen de overheid een aantal voor andere zaken broodnodige miljoenen bespaarde”, stelt de groep lokale medici.
Klaarblijkelijk is de procedure rond de benoeming van Keli niet volgens de regels gegaan, aldus Skèptiko verder, getuige een advertentie in de dagbladen. De overheid heeft, zo bleek uit de krant, het kantoor Deloitte opdracht gegeven een nieuwe sollicitatieprocedure op te starten. Bij het kritisch lezen van de advertentie en de aangeboden informatie op de bijgeleverde QR-code blijkt dat in de sollicitatievoorwaarden het curriculum vitae van Keli wordt gevolgd, meent de groep professionals.
,,Onze conclusie is dan ook dat het voor het ministerie GMN klaarblijkelijk belangrijk is de heer Keli op zijn plaats te houden om de controle over de Inspectie Volksgezondheid niet te verliezen.”
De Inspectie Volksgezondheid dient echter onafhankelijk te kunnen functioneren ‘en te kunnen ingrijpen als er iets mis is met volksgezondheidsbeleid van de overheid of wantoestanden in de praktijk’. ,,Skèptiko maakt zich dan ook zorgen over de manier van zaken waarmee de huidige minister van GMN omgaat met de benoeming van een nieuwe inspecteur-generaal.”
Dat die zorgen terecht zijn blijkt volgens De Brabander, die dit zegt namens de kritische groep, wel uit het feit dat een herinstallatie van de onafhankelijke Raad voor de Volksgezondheid - een instantie die wettelijk is vastgelegd en sinds 10-10-‘10 niet meer bestaat - ‘stelselmatig wordt genegeerd door onze overheid’.
,,Er lijkt geen enkele haast te zijn dit belangrijke orgaan opnieuw tot leven te wekken. Een orgaan waarin alle belangengroepen vertegenwoordigd zijn die te maken hebben met ons zorgstelsel. Een instelling die als onafhankelijk adviseur, maar ook als waakhond inzake gezondheidsbeleid, zou moeten dienen.”
Indien de Raad voor de Volksgezondheid en de Inspectie Volksgezondheid naar behoren hadden kunnen functioneren de afgelopen twaalf jaar, dan waren, aldus Skèptiko, bepaalde zaken wellicht eerder aangekaart. ,,Om er twee te noemen: de intentie van minister Camelia-Römer om een wellness-centrum te bouwen op gemeenschapskosten; en het financiële en bedrijfsmatige debacle rond ons Curaçao Medical Center.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.