Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regering van Curaçao, het kabinet-Pisas (MFK/PNP), stelt cassatie in tegen het recente vonnis van het Gemeenschappelijk Hof inzake het huwelijk voor paren van gelijk geslacht, omdat de regering van mening is dat er geen enkele juridische verplichting is - nationaal noch internationaal - om het traditionele huwelijk open te stellen voor homoparen.

CassatieregeringDe regering is er naar eigen zeggen niet van overtuigd dat de uitspraak van het Hof correct is en heeft daarom besloten in cassatie te gaan. Aldus een persverklaring vanuit het ministerie van Justitie. Meer woorden en uitleg besteedt het zittende kabinet van premier Gilmar Pisas (MFK) er niet aan.
In een persbericht vorige week hield het Hof zelf ook al rekening met de mogelijkheid van cassatie. ,,Eerst moet worden afgewacht of partijen in cassatie gaan en zo ja, wat de Hoge Raad in Den Haag erover beslist”, liet het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba weten.
Volgens de bestaande wetgeving van Aruba en Curaçao kunnen alleen paren van verschillend geslacht met elkaar trouwen. Het Hof deed twee uitspraken - een in een Arubaanse zaak en de andere in een Curaçaose zaak - op grond waarvan paren van gelijk geslacht wél met elkaar zullen kunnen trouwen in deze twee landen van het Koninkrijk.
Het Hof komt tot de conclusie dat de uitsluiting van het huwelijk voor personen van gelijk geslacht in strijd is met het discriminatieverbod (zoals opgenomen in beide Staatsregelingen). Daarom verklaart het Hof voor recht dat bepalingen uit de wetgeving van Aruba en Curaçao geen toepassing vinden, voor zover door die toepassing het huwelijk tussen twee personen van gelijk geslacht zou worden uitgesloten. ,,Het Hof rekent het tot zijn taak als rechter om dit zo te beslissen”, lichtte het Hof in een perscommuniqué toe.
Op Aruba gaat het om een zaak van Fundacion Orguyo Aruba en twee vrouwen tegen het Land Aruba. Op Curaçao gaat het om een zaak van Human Rights Caribbean Foundation en twee vrouwen tegen het Land Curaçao.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.