Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) lanceert binnenkort ‘Road2Plaza’ (de Weg naar Plaza), verwijzend naar een festival begin volgende maand maar wellicht ook naar het in 2020 door APC aangekochte voormalige Plaza Hotel in Punda.

PLAZA HOTEL DUSHI 1Dat gebeurt op een bijzondere datum, namelijk op 3 december, wanneer wordt gevierd dat Willemstad een kwart eeuw op de Unesco werelderfgoedlijst staat.
Gedurende de hele dag organiseert het APC een gratis festival in de binnenstad; met kunst, cultuur, muziek, eten, drinken en onderwijs. Aldus de aankondiging op sociale media. Het pensioenfonds wil daarmee het belang onderstrepen van de status van de Curaçaose hoofdstad als ‘Unesco World Heritage Site’.
De festiviteiten vinden plaats in het gebied tussen de Plaza Cola Debrot, langs de Waterfortstraat tot aan Plaza Piar, waar het leegstaande Plaza Hotel staat. Het was middenin coronajaar 2020, dat het pensioenfonds in september het perceel met complex aankocht.
Deze aankoop was een concreet resultaat van de Investment Willemstad Summit die een jaar daarvoor, in september 2019, was gehouden. APC maakte bekend in gesprek te zijn met het Heritage Plaza Consortium (HPC) over de ontwikkeling van het Plaza ‘welke revitalisering van de binnenstad tot gevolg moet hebben’.
,,De ambities zijn hoog en er zijn veel uitdagingen met betrekking tot de herontwikkeling van het Plaza-gebied, maar dit project biedt ook mooie kansen. De ontwikkeling van Plaza is veel meer dan alleen een vastgoedproject, het is een katalysator om sociaaleconomische positie van Punda en Curaçao te versterken”, liet APC eerder weten.
Nu is het al een tijdje stil rond het voor Curaçao grote project. Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft haar steun uitgesproken voor het welslagen van Plaza Heritage. Ook Nederland staat positief tegenover dit project, dat door het projectteam ‘een Koninkrijksproject’ wordt genoemd. De Nederlandse minister belast met Cultuur liet eerder weten bereid te zijn het proces te laten begeleiden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
De herontwikkeling van het Plaza-gebied - in het laatste jaarverslag spreekt APC van het ‘Waterfort Plaza project’ - moet zorgvuldig gebeuren in overleg met Unesco om te voorkomen dat hierbij de status van werelderfgoed van Willemstad in gevaar komt. Beloofd werd dat eind 2022 het masterplan van het Waterfort Plaza project naar verwachting gereed zou zijn.
,,De ontwikkeling van het Waterfort Plaza project zal naast het bijdragen aan de revitalisering van Punda met een aantrekkelijk multifunctioneel programma waarin wonen, horeca, cultuur, onderwijs, incubators en recreatie een plek krijgen, ook tot een diversificatie leiden van de beleggingsportefeuille van het fonds.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.