Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de voordracht van gouverneur Lucille George-Wout tijdens de opening van het nieuwe Statenjaar is vooral de nadruk gelegd op hervorming, oftewel ‘reforma’. Zij noemt dit alles bij elkaar elf keer.

Reforma2,,De regering is zich ervan bewust dat zonder investeringen de negatieve spiraal als gevolg van Covid-19 oneindig wordt. Om weer een stevig sociaaleconomisch fundament te leggen, moet er structureel hervormd worden”, zo zegt zij aan het begin van haar speech die zij uitspreekt namens de regering.
Zij vervolgt: ,,Op Koninkrijksniveau zal de regering samen met de Nederlandse regering naar mogelijkheden blijven zoeken om de nodige duurzame hervormingen te implementeren in samenwerking met het Koninkrijk.”
Vervolgens staat zij bij elk ministerie stil en wordt in feite het regeerprogramma uit de doeken gedaan. Zo moet er binnen het ministerie van Algemene Zaken meer geïnvesteerd worden in wetgevingsjuristen zodat verouderde wetgeving gemoderniseerd kan worden, ‘ten gunste van de hervormingen die ons Land nodig heeft’.
Ook het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) is gericht op economische hervormingen die structureel moeten zijn om het economische fundament te versterken. De economische hervormingen zullen vooral gericht zijn op de ‘costs of doing business’, zodat Curaçao aantrekkelijker en competitiever wordt en wat uiteindelijk ook tot gunstigere consumentenprijzen zal leiden. Ook de bureaucratie moet verminderd worden, als onderdeel van de hervormingen, zodat er meer internationale en lokale investeerders aangetrokken worden, zo is door de gouverneur naar voren gebracht.
Bij het ministerie van Financiën zegt George-Wout: ,,Om de overheidsfinanciën te kunnen beheersen, moeten er noodzakelijke hervormingen plaatsvinden.”
En: ,,Het is belangrijk dat het ministerie van Financiën steun blijft bieden aan de noodzakelijke hervormingen zoals afgesproken in het Landspakket. Dat geldt ook voor de hervormingen die nog niet in het Landspakket zijn opgenomen maar die wel in het voordeel zijn voor onze openbare financiën.”
Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) kent ook zo zijn uitdagingen. ,,Het ministerie van GMN heeft een vaste visie op de hervormingen in de gezondheidszorg om zo de continuïteit te garanderen van de zorg voor iedereen. Tijdens het hervormen zullen alle terreinen van de gezondheidszorg de noodzakelijke aandacht krijgen.”

Ambtenaren toegejuicht
Op de vooravond van een ‘vergadering onder werktijd’ van zes vakbonden die het overheidspersoneel vertegenwoordigen, spreekt de gouverneur over een modern overheidsapparaat dat goed bereikbaar is en de optimale service geeft. Digitalisering, interne automatisering moeten soelaas bieden. Ook wordt gesproken over het aanpassen van alle overheidsgebouwen. De ambtenaren worden toegejuicht om hun belangrijke rol en beloofd wordt de werkomstandigheden zo prettig mogelijk te maken en groei- en leermogelijkheden te bieden. ,,Er zal geïnvesteerd worden in de ambtenaren”, aldus de gouverneur. Het topkader zal geherstructureerd worden waarna de rest van de overheidsorganisatie gereviseerd wordt. ,,Het jaar 2023 wordt het jaar van de verandering. Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) is het hart van de overheidsapparaat en moet dan ook als zodanig gaan functioneren. Niet door middel van rapporten maar met actie.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.