Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aqualectra Multi-Utility (AMU) gaat samen met Aqualectra een zogeheten ‘Second Grade Water’-installatie plaatsen. Deze komt te staan bij Bapor Kibrá en het publieke strand van Mari Pampoen. Het Van der Valk Kontiki Beach Resort Curaçao gaat het speciale water afnemen.

F04 sec water bedrijvenpubliek strand 1Curaçao staat bekend om de hoge kwaliteit van het water, dat rechtstreeks uit de kraan kan worden gedronken. Hetzelfde water wordt ook gebruikt voor doeleinden waar die hoge kwaliteit niet voor nodig is. Zoals zwembadwater, spoelwater voor het toilet en water om auto’s mee te wassen. Of water om groenvoorzieningen van woningen, commerciële gebouwen of hotels mee te onderhouden. Dit heet secundair water. De vraag naar dit water neemt toe. Daarom gaat AMU ‘Second Grade Water’ produceren en distribueren aan commerciële klanten en aan openbare ruimtes.

Het Van der Valk is het eerste bedrijf dat dit water gaat inzetten, om op die manier bij te dragen aan een duurzamere manier van het gebruik van water. AMU gaat het water ook gebruiken bij Bapor Kibrá, inclusief het publieke strand bij Mari Pampoen (‘Pier’) en de in aanbouw zijnde boulevard. Zo worden in deze omgeving de kosten van watergebruik beperkt.

De ‘Second Grade Water’ is een installatie die los staat van het huidige netwerk van Aqualectra. Op die manier kan Aqualectra de kwaliteit van drinkwater blijven garanderen. De eerste fase van dit project wordt begin 2023 afgerond.

Drinkwater is een van de eerste basisbehoeftes van de mens. Aqualectra levert al zeker 93 jaar schoon en betrouwbaar water, dat wordt geproduceerd door het destilleren van zeewater. Dat doet Aqualectra via het Reverse Osmosis systeem. In hotels is 85 procent van het water niet als drinkwater bestemd, maar gaat naar zwembaden, spoelwater en andere bestemmingen. Het secundair water kan hier prima voor worden gebruikt.

De productie van secundair water gaat makkelijker dan de productie van drinkwater. Minder personeel, minder chemicaliën en lagere productiekosten. Het water zou in essentie goedkoper moeten zijn. Aqualectra en AMU zijn beide dochterondernemingen van Integrated Utility Holding. Aqualectra is verantwoordelijk voor de productie en distributie van water en elektriciteit. AMU levert diensten die van toegevoegde waarde zijn voor bedrijven.

Door op dit gebied met elkaar samen te werken, willen beide bedrijven meewerken aan duurzame ontwikkelingen die een positieve impact hebben op het eiland.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.