Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Steven Martina (60), partijleider van de oppositiepartij MAN, heeft gisteren aangekondigd zijn functie neer te leggen. Hij heeft daarvoor een brief ingediend bij het bestuur van de blauwe partij. Ook is deze mededeling eerst gedaan in een vergadering van de partijraad op 25 augustus. Martina heeft eveneens aangegeven zich terug te willen trekken als Statenlid.

F03 Martina stoptDe partijraad heeft hem verzocht aan te blijven als partijleider totdat er een nieuwe is gekozen. En ten aanzien van zijn Statenlidmaatschap wordt er nog een precieze datum gekozen voor wanneer hij aftreedt, zo heeft de partij gisteren in een persconferentie bekend gemaakt. Overigens verlaat Martina niet de partij, wat hij in 2011 uit onvrede wel deed. In 2016 keerde hij terug.

Neemt niet weg dat met zijn vertrek als partijleider en Statenlid de naam Martina niet meer sterk verbonden zal zijn aan de partij die door zijn vader, voormalig minister-president, Don Martina is opgericht.

In het vorige kabinet-Rhuggenaath (PAR) was hij minister van Economische Ontwikkeling. Die functie had hij ook in de overgangsregering in tussen december 2012 en juni 2013, onder leiding van Daniel Hodge, maar toen namens de politieke partij Pais.

Martina werd op 2 juni 2017 beëdigd als MEO-minister. Op 21 februari 2019 trad hij tijdelijk af, omdat er mogelijk sprake was van belangenverstrengeling vanuit zijn voormalige functie als directeur bij Guardian Group. Toen nam Giselle McWilliam zijn plaats in. In oktober 2019 nam het Openbaar Ministerie (OM) het besluit om Martina niet te vervolgen en daardoor kon hij terugkeren als minister, op 22 mei 2020. Vlak daarvoor werd hij ook binnen de partij gekozen tot politiek leider van de MAN. Hij volgde daarmee Hensley Koeiman op.

Martina deed aan de Statenverkiezingen van 28 april 2017 mee en ook aan die van 19 maart 2021. In 2017 stond hij als tweede op de lijst onder Koeiman en behaalde meer stemmen dan de nummer één, namelijk 5.864 (Koeiman 4.935), goed voor 36 procent van het totaal aantal stemmen op de partij (16.070). In 2021 voerde Martina de lijst aan. Hij behaalde toen 2.059 stemmen (38 procent) op een totaal van 5.463 op de partij.

Martina studeerde in Nederland Informatie Management aan de Universiteit van Tilburg en promoveerde in Toegepaste Economie aan de Technische Universiteit Delft. Van 1999 tot 2006 was hij directeur van Aqualectra en daarna werd hij ceo van verzekeringsmaatschappij Fatum/Guardian.

Op Wikipedia staat: ,,Martina’s meest opvallende bijdrage aan het kabinet Rhuggenaath was het idee om 1.000 koeien naar Curaçao te halen. Dit plan haalde het uiteindelijk niet omdat de kosten van water op Curaçao te hoog zijn waardoor het project de bijnaam ‘Gekkekoeienziekte’ kreeg.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).