‘Laat je niet in de val lokken’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Fundashon Wega di Number Kòrsou waarschuwt voor illegale praktijken via accounts op sociale media. Die pretenderen voorafgaande aan de trekking de uitslag te weten. Maar wie betaalt voor de serie ‘winnende nummers’ hoort daarna niets meer.

F03 FWNK waarschuwingJavier Samson, directeur van Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK), categoriseert de illegale praktijken onder de naam ‘scam’, een manier om geld af te troggelen van nietsvermoedende mensen. ,,De organisaties die erachter zitten, maken steeds weer nieuwe accounts aan. Je betaalt dus aan een partij en als je verhaal wilt halen, omdat je de nummers niet door hebt gekregen, is die account alweer uit de lucht gehaald”, zegt Samson.

Hoe gaan de fraudeurs te werk? Zij lokken mensen op Facebook en Instagram in de val met de boodschap dat zij de avond voorafgaande aan de trekking van FWNK de uitslag al weten en kunnen doorgeven. Om die informatie te krijgen, betaalt iemand een flink bedrag, dat kan oplopen tot 300 dollar. Deze mensen horen niets meer, maar de organisatie weet wel nieuwe klanten te trekken. Dat gebeurt door handig gebruik te maken van een Photoshop-programma en de tickets met de uitslagen van nummerkantoren en FWNK te manipuleren. Volgers op sociale media krijgen de indruk dat de organisatie inderdaad wist welke nummers in de prijzen zouden vallen. Dat is dus niet zo. Wie betaalt, komt bedrogen uit.

Directeur Samson zegt dat het uitgesloten is dat iemand voorafgaande aan de officiële trekking kan weten welke nummers uit de machine rollen. Dat kan alleen als met de fysieke balletjes zou zijn gerommeld. ,,Het is onmogelijk de ballen te manipuleren”, zegt Samson. ,,Bij de voorbereidingen en tijdens de trekking zijn veel mensen betrokken.” De stichting heeft op de Facebookpagina een video geplaatst waarin is te zien wat er voorafgaande aan de trekking gebeurt. Daarin is te zien dat onder toeziend oog van een politieagent de kleur van de ballen van die dag wordt bepaald. Vervolgens wordt de deur waarin de machine staat en de ballen worden bewaard met twee verschillende sleutels geopend, een slot door een agent en een door een medewerker van FWNK. De trekking wordt op televisie uitgezonden en gebeurt in bijzijn van een notaris die de gang van zaken in een proces-verbaal optekent.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.