Venezolaanse vluchtelingen over gevangenis Curaçao

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zitten, hebben premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gevraagd om vrijlating.

PisasbriefDe met de hand geschreven brief is in handen van het Antilliaans Dagblad. Het digitale nieuwsblad Crónicas del Caribe deed er verslag over. De mannen werden in september en oktober 2020 opgepakt nadat zij zonder toestemming per boot Curaçao probeerden binnen te komen. Zij vertrokken uit Falcón, wat Crónicas ‘het epicentrum van clandestiene reizen naar de eilanden van de Nederlandse Cariben’ noemt. In gevangenschap kregen ze steun van de stichting Human Rights Defense Curaçao (HRDC). De mannen schrijven dat ze aan alle voorwaarden voldoen om hun vrijheid terug te krijgen. Zij hebben asiel aangevraagd. ,,We zitten tien maanden in detentie omdat we in jullie land om bescherming hebben gevraagd. We willen u laten weten dat we al voldoen aan alle eisen die de overheid stelt. We hebben onze garantstellers, maar de immigratiedienst heeft ze meerdere keren geweigerd om onbeduidende of niet overtuigende redenen en niet in overeenstemming met de bepalingen van de wet”, staat in de brief.
HRDC: ,,Met garantstellers wordt het ongelukkige systeem bedoeld waarbij een burger die meestal de vluchteling niet kent zich garant moet stellen voor onderdak, voedsel, sociale zekerheid en eventuele deportatiekosten, omdat de overheid tot nu toe geen voorlopige onderdakvoorziening heeft. In het geval van de drie mannen zijn er burgers die zich hiervoor beschikbaar hebben gesteld, maar de migratiedienst heeft deze garantstellers afgekeurd.”

Het drietal meldt in hun schrijven dat ondertussen hun leven in gevaar is vanwege de slechte omstandigheden van het detentiecentrum, waar ze naar eigen zeggen ruimtes delen met criminelen en mensen met Covid-19. Volgens internationale regelgeving mogen asielzoekers en vluchtelingen niet samen opgesloten worden met criminelen, zo heeft HRDC eerder gewaarschuwd. ,,In tegenstelling tot strafrechtelijke detentie is vreemdelingendetentie administratief van aard en mag daarom niet bestraffend zijn. De huidige vernederende omstandigheden druisen in tegen het administratieve karakter van de detentie van immigranten en vluchtelingen. De Europese gevangenisregels benadrukken dat ‘een gevangenis per definitie geen geschikte plaats is om iemand vast te houden die niet wordt verdacht of veroordeeld voor een misdrijf’”, betoogt de Curaçaose mensenrechtenorganisatie.
Veel van de gevangengenomen ongedocumenteerden zijn teruggekeerd naar Venezuela, maar een kleine groep besloot zich te verzetten en vroeg bescherming aan. Het drietal verwijst: ,,In juni 2021 werden zeven vluchtelingen vrijgelaten na negen maanden detentie en een hongerstaking van zeven dagen. Ze moeten zich nu elke week melden bij de immigratiedienst. In juli werd één Venezolaan vrijgelaten onder dezelfde meldvoorwaarde.” De hoop is gevestigd op de nieuwe regering die de drie jonge mannen ook op vrije voeten stelt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.