Van een onzer verslaggevers Willemstad - Reizen vanaf Curaçao kan weer naar landen waar het risico op besmetting ‘gemiddeld’ is. Verzekeraars op het eiland breken zich het hoofd over de Covid-dekking die zij in een reisverzekering kunnen opnemen.

verzekeraarsWant wat als je in Nederland of een van de andere landen waar je nu naartoe mag vliegen besmet raakt met het coronavirus? Dan kun je misschien niet terugvliegen op de geplande datum, omdat de verplichte PCR-test dan nog een positief in plaats van een negatief resultaat geeft. Wie betaalt dat? Maar erger is als je echt ziek wordt en met Covid-19 moet worden opgenomen in een ziekenhuis. De kosten voor medische behandeling op een intensive care zijn enorm. Wordt dat gedekt met een lokale reisverzekering?

Deze krant heeft verzekeraars Ennia en Guardian Group Fatum gevraagd of zij een Covid-dekking aanbieden voor wie gaat vliegen. Bij beide bedrijven was het tot eind juni nog niet mogelijk een kortlopende reisverzekering af te sluiten en was er tijdelijk een ‘acceptatiestop’. Guardian Group heeft tot gisteren niet geantwoord op de vragen maar heeft eerder laten weten dat gewerkt wordt aan een pakket. Ennia is er wel uit en biedt sinds vorige week een additionele Covid-dekking bij een reisverzekering.

Een kwestie van kansberekeningen, zegt directeur operations Aichel Magdalena van Ennia. ,,We gebruiken een model dat uitgaat van bepaalde verwachtingen en risico’s.” Op basis daarvan heeft de verzekeringsmaatschappij gekozen voor vier opties, waarbij de premie per dag varieert van negen gulden tot 18,50 gulden per dag en de hoogte van de vergoeding van maximaal 25.000 gulden tot maximaal 100.000 gulden. Het gaat om kosten die specifiek verbonden zijn aan Covid-19. Magdalena: ,,De premie is hoger dan de normale reisverzekering, maar je kunt zelf bepalen hoeveel risico je wilt lopen.” In het ergste geval, als iemand bijvoorbeeld aan de beademing moet in een ziekenhuis, zal de maximale uitkering niet voldoende zijn om alle kosten te dekken. ,,Dan lig je zeker een week in het ziekenhuis en gaat het al gauw om 100.000 gulden of meer.”

Ennia kan het Covid-pakket direct aanpassen of stoppen als blijkt dat er meer claims binnenkomen dan vooraf berekend en ingeschat. De premie kan dan bijvoorbeeld worden verhoogd, maar ook verlaagd als blijkt dat minder dan verwacht moet worden uitgekeerd. Mocht iemand niet op de geboekte datum terug kunnen vliegen in verband met een coronabesmetting, dan vergoedt de maatschappij tot veertien dagen verblijfskosten. De vergoeding per dag varieert, afhankelijk van het gekozen pakket, van 100 tot 200 gulden per dag.

In een doorlopende reisverzekering zijn ziektekosten opgenomen. Magdalena: ,,Maar als die verloopt en moet worden verlengd, dan wordt Covid-19 voorlopig uitgesloten. De Covid-dekking geldt vooralsnog uitsluitend voor kortlopende reisverzekeringen.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).