Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aqualectra is drukdoende zich voor te bereiden op de toekomst. Een toekomst die hopelijk minder leveringsproblemen met zich meebrengt.

aqualectra,,Het gaat de goede kant op, maar we blijven voorlopig nog erg afhankelijk van de stroomopbrengst van het windmolenpark en dus de windkracht”, zegt Sharo Bikker, woordvoerster van het nutsbedrijf. Gisteren zijn de contracten getekend met de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) en de CIBC First Caribbean Bank, die garant staan voor een lening van in totaal 325 miljoen gulden. Dit geld wordt gebruikt voor belangrijke investeringen en om oude leningen te herfinancieren, gelden die gebruikt zijn voor projecten om de productie van water en elektriciteit te garanderen. ,,Ondertussen zijn we druk bezig met de verhuizing van een en ander”, zegt Bikker. ,,Met de vestiging in Mundo Nobo gaan we de derde fase van de ontmanteling en verhuizing in. Zo zal bijvoorbeeld de gasturbine die er nu nog staat, verhuizen naar de Dokweg. Die gasturbine levert zo’n 20 megawatt, dus dat is substantieel. In het tweede kwartaal van 2019 wordt de nieuwe ‘plant’ operationeel, die is goed voor 39 megawatt. Dan staan we er weer iets beter voor, al blijven we nog wel afhankelijk van het windmolenpark en dus de windkracht. Dat zal weer beter worden als het solarpark klaar is. Daar hadden we al eens een openbare aanbesteding voor, maar dat werd zó duur, dat we die ingetrokken hebben en opnieuw zijn gaan rekenen. We zijn nu zover dat we komend jaar een nieuwe openbare aanbesteding kunnen doen.”
Dan zullen ook de kantoren, het magazijn en het laboratorium nog moeten verhuizen. ,,Het is nu helemaal rond met het terrein aan de Schouwburgweg, daar gaan we dus heen. Waarschijnlijk kunnen we komend jaar beginnen met bouwen en dan hopen we zo gauw mogelijk over te kunnen.” Blijft over de ‘waterfabriek’ in Mundo Nobo. ,,Daar hebben we nog geen bestemming voor”, meldt Bikker. ,,We zijn nog aan het onderzoeken waar we daar het beste mee terechtkunnen. Dat is een hele studie, want het terrein moet aan nogal wat voorwaarden voldoen. De waterfabriek blijft dus nog wel even in Mundo Nobo.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.