Overheids-nv’s: Isla moet contract voor levering nakomen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Omdat de Isla-directie geen garantie kan geven dat zij aan de leveringsplicht voor brandstof kan voldoen, heeft de regering besloten een gang naar de rechter te maken. Het kort geding van overheids-nv’s Aqualectra, Curoil, Curaçao Refinery Utilities (CRU) en Refineria di Kòrsou (RdK) tegen PdVSA en ConocoPhillips dient vandaag.

 

 

conocophillips
Dat stelt minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) in gesprek met deze krant. De premier wijst erop dat de leveringsplicht die de Isla heeft aan de overheidsbedrijven, goedbeschouwd ook een plicht is die de raffinaderij heeft aan de samenleving van Curaçao. ,,Door het derdenbeslag van ConocoPhillips op de tegoeden van PdVSA komt het landsbelang in het gedrang”, aldus Rhuggenaath. ,,Aqualectra heeft om de zoveel tijd brandstof nodig voor de productie van stroom en water. Er is uiteraard een noodplan, maar via de rechter willen wij een uitspraak hebben over de duur van de huidige situatie.”
Het kort geding is ook gericht tegen ConocoPhillips omwille van ‘de overlast die de overheids-nv’s in het zakelijke en commerciële verkeer van de beslaglegging ondervinden’, zo stelt RdK-directeur Roderick van Kwartel. ,,De beslaglegging is disproportioneel voor Curaçao. Het heeft heel grote gevolgen voor het land, en wij moeten het landsbelang voor ogen houden. De raffinaderij is vleugellam door de beslaglegging. De Isla is bereid om de verplichtingen na te komen maar wil wel betaald worden voor de levering van producten, maar dat kan door de beslaglegging niet.”
Directeur Darick Jonis van Aqualectra verklaart dat hij aan de hand van de rechterlijke uitspraak duidelijkheid hoopt te krijgen of de nv in de infrastructuur zal moeten investeren als blijkt dat de Isla structureel geen producten meer zal leveren. ,,In het huidige noodplan krijgt Aqualectra van Curoil de brandstof die nodig is voor de productie van water en stroom via trucks aangeleverd. De brandstof wordt niet meer via de buizeninstallatie van de raffinaderij geleverd. Stel dat de huidige situatie nog voortduurt, dan is het belangrijk om te weten of Aqualectra om die reden in de infrastructuur voor de aanlevering van brandstof moet investeren”, aldus Jonis.
Afgelopen zaterdag is derdenbeslag gelegd op betalingen die Curoil nog aan Isla moet voldoen, zo bevestigt Curoil-woordvoerder Sabine Curiel. Het gaat hierbij om de betaling van afzonderlijke facturen voor de levering van brandstof met uitzondering van diesel en jetfuel die al lange tijd niet meer bij de Isla worden ingekocht. De overheids-nv heeft afgelopen zaterdag meteen met de interne jurist en advocaat Quincy Carrega over de implicaties van de beslaglegging gesproken. Daarna is afgesproken om samen met de andere overheids-nv’s een rechtszaak te beginnen.
Vanmiddag dient bij rechter Veling het kort geding dat de overheids-nv’s aanspannen tegen PdVSA en ConocoPhillips. Het kort geding wordt namens de overheids-nv’s aangespannen tegen Refineria Isla Curaçao bv, Refineria Isla (Curazao) SA, Petróleos de Venezuela SA, PdVSA Petróleo SA, en tegen Phillips Petroleum Company Venezuela Ltd, en ConocoPhillips Petrozuata bv.

Voor meer over het totaalbedrag waarvoor beslag is gelegd: http://antilliaansdagblad.com/abonnees/abonneren-op-ad-online

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.