Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - In verband met een grootschalige fraudezaak met receptmedicatie hebben autoriteiten gisteren drie huiszoekingen verricht; in Noord Rozendaal, Kaya Dal Pega en Cassandraweg.

pillen Hierbij is medicatie, die met vervalste recepten is verkregen, met een totaalwaarde van ruim 100.000 gulden aangetroffen. De zaak kwam aan het licht toen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) inmiddels bijna drie jaar geleden lucht kreeg van onregelmatigheden met recepten afkomstig van een arts. Bij de SVB gingen alarmbellen af toen van deze arts veelvuldig brieven met het recept voor een bepaald medicijn werden ingediend. In april 2015 werd daarom een brief gestuurd naar de botika’s waarin de apotheekeigenaren werd verzocht alle originele recepten naar SVB te sturen voor onderzoek. Ook werd aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.Het onderzoek van het OM, dat inmiddels al ruim twee jaar vordert en de naam Tardor heeft gekregen, heeft uitgewezen dat een doktersassistente reeds gestempelde receptbrieven van een chirurg stal en deze doorsluisde naar een andere vrouw die de brieven invulde en daarmee receptmedicatie ophaalde bij de botika, zo melden welingelichte bronnen aan deze krant. Bij de vrouw die de medicatie ophaalde - de hoofdverdachte in deze zaak - is gisterochtend een berg medicijnen, alsook verschillende receptbrieven gevonden en in beslag genomen. Bij de huiszoekingen zijn twee Curaçaose vrouwen, te weten J. de W. (1970) en L.L.G. (47) aangehouden. Het OM spreekt van een onderzoek naar fraude waarbij ook de volksgezondheid in gevaar is gebracht. Bij de invallen waren ook inspecteurs van de SVB aanwezig. Zowel het OM als de SVB is zuinig met het vrijgeven van informatie in deze zaak ‘om het onderzoek niet te belemmeren’. Tegenover deze krant laat SVB-directeur Philip Martis enkel weten dat uit een analyse van de verzekeringsbank op een gegeven moment onregelmatigheden met receptbrieven zijn opgedoken en dat hier vervolgens na eigen onderzoek aangifte van is gedaan bij het Openbaar Ministerie. Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid, Jan Huurman, laat weten ‘sinds kort op de hoogte te zijn van de stand van zaken’ met betrekking tot het onderzoek Tardor en goed samen te werken met zowel de SVB als het Openbaar Ministerie.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.