· Efromovich: Insel heeft alleen maar schulden
· Minister Martina verbaasd na gesprek en e-mail
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Synergy is niet geïnteresseerd in Insel Air, laat staan om er geld in te steken. Dat tekent FlightGlobal op uit de mond van Germán Efromovich.

flightglobal
Onder de kop ‘Efromovich denies interest in Insel Air’ bericht de website gespecialiseerd in luchtvaartnieuws dat de topman van Synergy, meerderheidsaandeelhouder van de Colombiaanse vliegmaatschappij Avianca, geen belangstelling heeft in de Curaçaose luchtvaartonderneming, die het afgelopen jaar van de overheid een overbruggingskrediet van 33 miljoen gulden kreeg.
Efromovich geeft toe diverse keren op Curaçao te zijn geweest om er te spreken met de regering over een strategisch partnership om Insel te redden, ‘maar er gaat niets gebeuren’. Letterlijk bericht FlightGlobal op 21 november: ,,‘This is bulls**t,’ says Efromovich. ‘Insel Air is a bankrupt company… it has no value, it’s only debt’.”
Ghim Lay Yeo van FlightGlobal bevestigt vanuit Buenos Aires desgevraagd tegenover het Antilliaans Dagblad de authenticiteit van het bericht. Het staat niet als een gratis artikel op de algemene website, maar achter de ‘paywall’ voor abonnees. Of dit correct is, is voor deze krant moeilijk te verifiëren.
De besprekingen hebben nergens toe geleid en volgens Efromovich zijn de berichten in de lokale Curaçaose media ‘speculatief’. Afgelopen week verklaarde minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling te verwachten nog voor de jaarwisseling met Synergy tot afspraken te komen.
De grootste eigenaar van Avianca Colombia zegt echter tegen FlightGlobal geen prioriteit te geven aan het investeren in een Caribische airline of elders in Latijns-Amerika. Synergy is bezig met de afronding van de deal voor deelname van 49 procent in het Mexicaanse Aeromar en is reeds eigenaar van Avianca Brazilië en Avianca Argentinië. ,,Wij vliegen al van Mexico tot Patagonia”, aldus Efromovich.
Het bericht verbaast minister Martina. Hij had twee weken geleden nog een telefonisch onderhoud met Efromovich, die daarop per e-mail bevestigde afrondende besprekingen te willen voeren. In verband daarmee staat voor volgende week in Miami een ontmoeting gepland van een delegatie van Synergy met een afvaardiging van Curaçao onder leiding van Etienne Ys, voorzitter van de commissie Insel Air. Martina had tot nu toe niet de indruk dat Synergy mogelijk zou afhaken, zegt hij.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).