Trinidad wil niet verder met Ocean Flower 2.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De veerboot Ocean Flower 2 ligt aan de kade bij Damen Shiprepair Curaçao in afwachting van reparatiewerkzaamheden. De ferry zou op weg zijn naar Trinidad en Tobago, maar de overheid daar heeft het leasecontract met het Canadese bedrijf Bridgemans Service Group stopgezet.

ferryflower
Vanwege alle commotie rond het schip wil Damen Shiprepair allereerst duidelijkheid hebben over de financiële situatie van de eigenaar. ,,Voordat we met de werkzaamheden beginnen, trekken we na of het bedrijf nog openstaande rekeningen heeft bij andere organisaties”, zegt management assistant Jurine Thomas. ,,Ook willen we weten waarom de ferry naar Curaçao is gekomen en wat er precies aan de hand is in Trinidad.” Volgens Thomas zijn de reparatiewerkzaamheden nodig om door de keuring te komen, maar wat er precies mis is met de boot was donderdag nog niet duidelijk.
De regering van Trinidad en Tobago sluit eerder dit jaar een contract met de Bridgemans Service Group en leaset twee schepen die tussen Trinidad en Tobago moeten gaan varen: het vrachtschip MV Cabo Star en de veerboot Ocean Flower 2. Kosten: 49.000 dollar per maand. Daarmee zou een oplossing zijn gevonden voor de rampzalige zeeverbinding tussen de twee delen van het land. Maar anders dan de Cabo Star die sinds 27 juli inderdaad het vrachtvervoer verzorgt, laat de Ocean Flower 2 op zich wachten. De ferry is gebouwd in 1996, vaart onder Panamese vlag en biedt ruimte aan 825 passagiers.
Verschillende lokale media in Trinidad berichten dat al lange tijd duidelijk is dat de veerboot mankementen vertoont. In maart dit jaar zou de boot nog eigendom zijn van het Zuid-Koreaanse bedrijf DAE-A Express Shipping. Dan worden bij een haveninspectie in Hakata Fukuoka in Japan vijf problemen geconstateerd. Volgens Sunshinett zijn tussen 2000 en 2017 na controles in 15 havens ’82 gebreken ontdekt’, waarvan 13 in Holyhead in Groot-Brittannië. De Port Authority of Trinidad and Tobago (PATT) spreekt dat tegen en laat weten dat ‘geen enkel mechanisch probleem is gemeld’.
Maar op 8 augustus cancelt de regering van Trinidad en Tobago, op advies van de PATT, het contract waarin de lease van de Ocean Flower 2 is vastgelegd. Bijna twee weken later zegt minister-president Keith Rowley dat de keuze voor Bridgemans Service Groups (BSG) is gemaakt ‘onder twijfelachtige omstandigheden’ en dat de zaak wordt onderzocht. Het proces zou niet open en eerlijk zijn verlopen. BSG, dat volgens de website gespecialiseerd is in het leveren van drijvende accommodaties voor industriearbeiders, maar ook veerdiensten levert, noemt de opzegging van het contract ongeldig. ,,De boot is de komende dagen klaar”, zegt vicevoorzitter Andrew Purdey op 11 augustus tegen cnc3.
Hoe lang de Ocean Flower 2 nog op Curaçao blijft en wat er moet worden gerepareerd zal de komende dagen blijken. Maar als Damen Shiprepair al besluit de werkzaamheden uit te voeren, dan is de vraag wanneer dat mogelijk is. ,,Het ligt hier vol. We hebben de komende twee weken geen dok leeg”, zegt Thomas. ,,Het schip is onaangekondigd aangekomen. We moeten kijken of we dan wat kunnen schuiven in de planning.”


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).