Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Horecagelegenheden mogen hun deuren gewoon openen in afwachting van een vergunning. De aanvragen moeten wel voorafgaande aan de opening zijn ingediend bij de overheidsinstanties. Maar horecaondernemers hoeven het resultaat van een bezwaarprocedure niet af te wachten.


La CantinaDat zegt communicatiemedewerker Saidiri Sling van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Op 19 juli verschenen in de lokale dagbladen zo’n twintig advertenties waarin MEO meedeelt welke personen voor welke zaken een bepaalde vergunning hebben aangevraagd. Een slijtvergunning bijvoorbeeld of een koffiehuisvergunning. Iemand die bezwaar wil aantekenen, heeft twee weken de tijd om de aanvraag in te zien bij het vergunningenloket en zijn klacht zwart op wit in te dienen bij de overheid. Sling: ,,Het vergunningenloket stuurt de bezwaarschriften naar ons door. De minister laat vervolgens onderzoeken of het bezwaar gerechtvaardigd is. Als er iets mis is, neemt MEO de nodige maatregelen. Zijn er geen of uitsluitend ongegronde klachten binnengekomen, dan kan begonnen worden met de voorbereiding voor het verlenen van de nodige vergunningen.”
Gedurende die hele procedure mag een horecagelegenheid open zijn. Sling: ,,De zaak kan gewoon draaien in afwachting van de vergunning.” Alleen als het ministerie een klacht binnenkrijgt nadat een bedrijf al eerder in overtreding was, gaat de deur dicht. Deze week kwam het in april geopende tapasrestaurant La Cantina del Patron in Pietermaai negatief in het nieuws. Verschillende lokale dagbladen spraken er schande van dat het restaurant open was terwijl de bezwaarprocedure pas 3 augustus afliep. Maar dat is dus heel gebruikelijk en volgens de regels. ,,De inspectie heeft ook geen meldingen van onregelmatigheden gekregen bij La Cantina del Patron”, zegt Sling. 
Eigenaar Jorick Vermeij heeft met ontsteltenis kennisgenomen van de negatieve publiciteit in met name de Papiamentstalige dagbladen. Hij vermoedt dat de overbuurman naar de krant is gestapt. ,,Afgelopen zaterdag hadden we voor het eerst livemuziek. Maandag stond in de Vigilante een artikel bol van beschuldigingen. We zouden geen vergunning hebben, niet hygiënisch werken. Terwijl alle vergunningen zijn aangevraagd en we ons houden aan alle eisen van bijvoorbeeld de G&Gz. We hebben direct rectificatie geëist en dat gebeurde ook.” Woensdag volgde een interview met Vermeij, die dacht daarmee het brandje te hebben geblust, maar gisteren verschenen weer negatieve berichten, nu op de Facebookpagina van Vigilante.  
Vermeij begrijpt niet hoe het zo ver heeft kunnen komen. ,,We hebben juist altijd geprobeerd zo netjes mogelijk om te gaan met onze overburen. We hadden een prima verhouding. Zaterdag hebben we laten weten dat er een live-bandje kwam optreden en er tot hooguit 23.30 uur, want dan sluiten we, wat meer lawaai zou zijn. We hebben ze nog een dinertje aangeboden. En dan krijg je maandag zo’n artikel in de krant.”  
La Cantina del Patron wordt omringd door horecagelegenheden, zoals Miles Jazz Café, Bar 27 en Mundo Bizarro. ,,Pietermaai groeit. De overbuurman zou juist blij moeten zijn. Hij woont hier al dertig jaar, zijn huis is de afgelopen jaren enorm in waarde gestegen”, zegt Vermeij, die van harte hoopt dat het contact snel weer verbetert. ,,Ik ben me ervan bewust dat we tegenover hem zitten en daardoor overlast bieden. Daar wil ik graag over praten, we moeten er samen uitkomen. We zijn best bereid om hem tegemoet te komen door bijvoorbeeld in plaats van elke week, om de week livemuziek te hebben. Maar we zijn een restaurant en om te blijven bestaan moet je steeds weer iets nieuws organiseren.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).