Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Nog een half jaar stage bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en een jaar op Sint Maarten, maar als ze dat met succes weet af te ronden, dan mag Altagracia Martis zich de eerste lokaal opgeleide officier van justitie noemen.

ovjVanwege het beperkt aantal plekken in Nederland en om het justitiële apparaat een meer lokaal gezicht te geven begint het Openbaar Ministerie Carib op 1 april 2016 met een interne opleiding tot officier van justitie. Bij de werving van de officier in opleiding (OIO) ‘ligt de focus op talentvolle collega’s afkomstig van Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius, Saba of Aruba’, aldus het Hof van Justitie op zijn Facebookpagina. Martis is de eerste lokale OIO. Nadat zij het zittingsvaardigheidsbewijs in Nederland ‘met vlag en wimpel’ heeft gehaald, wordt Martis op 15 augustus 2016 beëdigd tot plaatsvervangend officier van justitie. Het afgelopen half jaar heeft de meester in de rechten op Curaçao ervaring opgedaan bij zittingen van het gerecht. Als zij na de stage bij het Hof van Justitie en in Sint Maarten de opleiding succesvol afsluit, zal zij worden benoemd tot officier van justitie en worden geplaatst bij een van de parketten van OM Carib: op Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Sint Maarten. ,,Het is een pilot”, zegt OM-woordvoerder Norman Serphos. ,,We moeten kijken hoe het gaat en ervoor waken dat het niveau hoog genoeg is. Als het traject van de eerste OIO goed verloopt, dan zal de procureur-generaal de sollicitatieprocedure voor een tweede plaats starten.”De OIO-opleiding leidt, net zoals in Nederland, uitsluitend op tot officier van justitie. Dat is anders dan voorheen toen zowel rechters als officieren van justitie de RAIO-opleiding volgden. Nu is er dus een aparte opleiding voor officieren (OIO) en een voor rechters (RIO). Op Curaçao worden alleen mensen opgeleid tot officier van justitie.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).