Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De International Air Transport Association (IATA) heeft de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air geschorst. Daardoor kunnen de door IATA erkende reisbureaus nu geen vluchten van Insel Air meer boeken via het reserveringssysteem dat in de reiswereld wordt gebruikt.


InselAirOok kunnen de reisbureaus geen tickets meer uitschrijven en printen voor vluchten van Insel Air. De beslissing heeft IATA, een samenwerkingsorgaan tussen alle aangesloten luchtvaartmaatschappijen, op 21 maart per brief meegedeeld aan alle reisagenten die deelnemen aan het Billing and Settlement Plan (BSP) in het gebied Trinidad en Tobago.
Curaçao valt onder de afdeling Trinidad en Tobago van IATA.
Volgens Juni Sluis, deputy ceo bij Insel Air, is de reden van de schorsing dat de vliegmaatschappij heeft verzuimd te betalen voor het lidmaatschap en de diensten van IATA. De directie is in overleg met de luchtvaartassociatie om de schorsing ongedaan te maken. Maar omdat de Curaçaose maatschappij op dit moment alleen vluchten tussen de ABC-eilanden en Sint Maarten uitvoert, zijn de gevolgen van de maatregel ‘geen ramp’, zegt Sluis. ,,Praktisch alle boekingen gebeuren nu lokaal.”
Omdat Insel Air na de schorsing niet meer voorkomt in het internationale boekingssysteem van IATA, kunnen reizigers alleen nog rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij of online een ticket kopen, maar niet meer via een reisbureau. Een voordelige package vanuit Nederland naar Bonaire zit er voorlopig niet in. Sluis: ,,Ook wie vanuit Nederland komt, kan met Insel naar Bonaire reizen, maar moet dan zelf apart een ticket kopen.” Sluis geeft toe dat het belangrijk is dat de schorsing wordt opgeheven. ,,Voor de verkoop is het niet gunstig en zeker niet als we straks weer willen groeien.”
Het Billing Settlement Plan (BSP) van IATA is het systeem dat de betaling van vliegtickets tussen luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties regelt en tussen luchtvaartmaatschappijen onderling. Ook maken de aangesloten organisaties gebruik van een centraal registratie- en reserveringssysteem. In de brief van 21 maart schrijft IATA dat de BSP-reisagenten per direct alle activiteiten rond de verkoop van tickets van Insel Air moeten staken, ‘inclusief het gebruik van alle automatische systemen voor het verwerken van terugbetalingen en andere transacties namens Insel Air’. ,,BSP-reisagenten moeten direct stoppen met het gebruik van de naam en code van Insel Air bij de verkoop van tickets.” Bovendien moeten de organisaties ‘alle uitstaande facturaties, inclusief lopende verkopen en claims voor terugbetalingen, direct met Insel Air regelen’.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).