Willemstad - Van een uitverkoop van het Curaçaose havenbedrijf CPA aan Port of Rotterdam, zoals Gerrit Schotte (MFK) van de ‘Groep van 12’ beweert, is geen sprake.


HavenAls een eventuele participatie doorgaat, zo vertelt demissionair minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling, betreft het een minderheidsdeelname en levert het Curaçao en de haven alleen maar grote voordelen op. De bewindsman somt op: kennis en expertise, netwerkrelaties, meer markt en kapitaal.
Het gaat om het aandeel dat Ontwikkelingsbank Korpodeko momenteel heeft in CPA (en wat Korpodeko in 2010 overnam/kreeg voor een symbolisch bedrag van één gulden van de Nederlandse Participatie Maatschappij voor de Nederlandse Antillen, NPMNA, eerder gewaardeerd tegen circa 4 miljoen gulden, red.).
Volgens Rhuggenaath gat het om minder dan 8 procent. Volgens een staatje van de NPMNA-portefeuille destijds ging het om bijna 6,2 procent aandelen die voor 2,2 miljoen erop op de balans stond. Als Korpodeko dit van de hand doet, levert dat de ontwikkelingsbank zelf meer middelen op om ermee te doen waar Korpodeko voor is opgericht: uit te lenen aan projecten ten behoeve van de ontwikkeling van Curaçao.
Mocht CPA dit aandeel zelf opkopen of het Land Curaçao, dat meerderheidsaandeelhouder is, dan gaat dit ten koste van gelden die nu beschikbaar zijn te investeren in belangrijke havenprojecten, zoals de bouw van de tweede megapier en de ontwikkeling van het Waaigat-gebied. Aldus de minister.
Aandelenparticipatie door Port of Rotterdam levert niet alleen genoemde voordelen voor Curaçao op, maar geeft de Rotterdamse haven - die wereldbefaamd is - ook ‘motivatie en commitment’ om daadwerkelijk en actief te participeren in de expansie van CPA.
De contacten tussen Curaçao Ports Authority en de Rotterdamse haven bestaan al ruim tien jaar of langer. Toen Rhuggenaath, met de versterking van de coalitie door PAR, eind 2015 minister werd in het toenmalige kabinet-Whiteman, reisde hij al snel naar Nederland waar hij Damen Shipyards bezocht en Port of Rotterdam.
Met Damen is het recentelijk daadwerkelijk tot een deal gekomen voor wat betreft de redding van de droogdokmaatschappij, met een 20- tot 25-jarige lease van het dok voor de exploitatie van de scheepswerf, mét behoud van alle 400 arbeidsplaatsen plus 70 miljoen aan investeringen de komende jaren.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).