Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Statenlid Yaël Plet van de sociaaldemocratische partij MAN heeft vorige week aangifte gedaan van poging tot omkoping.
Dat heeft de parlementariër tegenover deze krant verklaard. Er is geld aan de parlementariër aangeboden in ruil voor het overlopen naar het blok dat nu bekend staat als de meerderheid van 12. Het doel was om met de zetelroof van Plet de regering-Koeiman te laten vallen. TeleCuraçao meldde gisteren dat twee politici en een zakenman het Statenlid geld hadden aangeboden.
Plet zei ook dat de poging tot omkoping is gedaan nog voordat de twee Statenleden van PS hun steun aan de regering introkken. MAN maakte toen deel uit van de coalitie bestaande uit PAR, PNP en PS. Nadat de PS-Statenleden Melvin ‘Mac’ Cijntje en Sherwin Leonora hun steun aan het kabinet introkken, ontstond er een nieuwe meerderheid in de Staten bestaande uit MFK, KdNT, MP, onafhankelijk Statenlid Eduard Braam en sinds kort ook onafhankelijk Statenlid Gassan Dannawi.
Plet wil niet in details treden over de poging tot omkoping om het onderzoek niet te hinderen. ,,Ik ben door iemand die ik op afstand ken, dus iemand die geen persoonlijke vriend van mij is, gevraagd om tegen betaling deel uit te gaan maken van het andere blok in de Staten. Mensen die mij kennen weten dat ik me niet zou laten omkopen. Ik schrok van het voorstel. Als Statenlid maak je deel uit van het hoogste orgaan, namelijk de volksvertegenwoordiging. En dan denkt men dat je omkoopbaar bent. Omkoping is strafbaar”, aldus Plet.
Het Statenlid wilde niet zeggen om wat voor bedrag het gaat. ,,Misschien heeft men gedacht dat ik, omdat ik jong ben, gemakkelijk omkoopbaar ben. Dat ik uit zou zijn op materieel bezit. Maar dan kennen zij mij niet. Ik ben streng opgevoed, ben gedrild en heb ook bij de scouting gezeten.”
Na de poging tot omkoping heeft Plet meteen zijn politiek leider Hensley Koeiman ingelicht. ,,Ik kreeg het advies om het incident bij de autoriteiten te melden.”
Woordvoerder Norman Serphos van het Openbaar Ministerie bevestigde tegenover deze krant dat er aangifte is gedaan, maar verklaarde niets over de zaak te kunnen zeggen.
In het algemeen onderzoekt het OM na een aangifte of er genoeg gronden zijn om over te gaan tot strafrechtelijke vervolging. In een reactie op de aangifte van Plet, verklaarde politiek leider Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu: ,,Ik ben blij dat er aangifte is gedaan. Ik had eerder in de media gezegd dat er betaald wordt om over te stappen naar het andere blok. Ik ben ook verschillende keren benaderd met de vraag wat ik wil. Maar ik heb niets nodig. Er is toen geopperd dat mijn mensen misschien iets nodig hebben. Omdat ik zelf vaak ben benaderd, sluit ik niet uit dat het met anderen ook is gebeurd”, aldus Leeflang.

plet


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).