Van een onzer verslaggevers

Willemstad – Oppositiepartij ‘Un Kòrsou Hustu’ is niet langer beschikbaar om de steun voor het kabinet-Koeiman in de Staten te verbreden van 11 naar 12 zetels. Dat heeft een bron binnen de partij aan deze krant meegedeeld. hustuDe informatie is ook door derden bevestigd.
De grote verdeeldheid binnen regeringspartij MAN en de uitwerking daarvan op de onderhandelingen met Hustu, vormen de hoofdreden om niet langer beschikbaar te zijn, zo licht de bron toe. ,,Er zijn verschillende stromingen binnen de partij die allemaal aan de leiding trekken. Het ontbreekt de partij aan leiderschap, er zijn intriges en interne kwesties worden in de media uitgevochten. De partij van politiek leider Omayra Leeflang is niet langer beschikbaar omdat er geen vertrouwen meer is in het onderhandelingsproces zoals het tot nu toe is gegaan. Het proces heeft veel te lang geduurd. Hustu is ervan overtuigd dat zoals de zaken er nu bij MAN voorstaan, een deelname aan de coalitie geen stabiliteit in de regering garandeert. De partij van premier Hensley Koeiman wilde met de verbreding van de coalitiebasis juist weer rust en stabiliteit creëren, maar het tegendeel is nu het geval”, aldus de welingelichte bron tegenover deze krant.
Het ene moment is er sprake dat de sociaaldemocratische partij de post van Onderwijs wil opofferen, maar op een ander moment wordt er over de post van Financiën gesproken. ,,Het hangt er maar van af met wie je in gesprek bent”, aldus de bron. En er zouden ook leden zijn die zich afvragen waarom de partij überhaupt een ministerspost moet inleveren voor de uitbreiding van de coalitie.
Politiek leider van Un Kòrsou Hustu, Omayra Leeflang, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Eerder had zij naar aanleiding van vragen over het onderhandelingsproces laten weten: ,,De partij neemt deze week een besluit, whatever it takes. Het volk heeft recht om te weten waar het aan toe is. Er is nu een punt bereikt waarop wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Regeren is geen spel.” Later werd bekendgemaakt dat Hustu morgen een persconferentie houdt om uitleg te geven over de huidige situatie en de positie van de partij.
Wimbert Hato, woordvoerder van premier Koeiman, verklaarde afgelopen maandag tegenover deze krant dat de onderhandelingen met Hustu nog gaande zijn. Politiek leider Jaime Córdoba van Pueblo Soberano verklaarde dezelfde dag een voorkeur te hebben voor een krappe meerderheid in de Staten. ,,Liever een krappe meerderheid dan een bredere steun van 12 zetels met de nodige problemen”, aldus de PS-leider. Córdoba heeft vanaf het moment dat MAN de coalitiebasis wilde verbreden, voorwaarden gesteld aan het ministerschap van Leeflang. Zo mocht Leeflang als minister van Onderwijs absoluut niet tornen aan het vrije onderwijs, een van de paradepaardjes van PS. Leeflang had in het verleden verklaard dat het vrije onderwijs alleen bestemd moet zijn voor kinderen van ouders met een beperkt inkomen, en niet zoals nu voor alle kinderen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).