Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het spel is uit voor de koning van de speelautomaten. Dat schrijven Italiaanse kranten naar aanleiding van de arrestatie van Francesco Corallo, gisterochtend op St. Maarten. Het Nederlandse politieteam Bestrijding Ondermijning sloeg de gokbaas in de boeien op verzoek van de Italiaanse autoriteiten. Die vragen nu om zijn uitlevering.
De in Sicilië geboren Francesco Corallo, die sinds zijn zeventiende op St. Maarten woont, zal door Italië niet alleen vervolgd worden voor een belastingschuld, zoals zijn advocaat Gerard Spong beweert. De openbare aanklager in Rome, Michele Prestipino, legt hem ‘systematische schendingen van het strafrecht’ ten laste, waaronder omkopen van politici, witwassen van geld en diverse malversaties. Hij wordt ervan beschuldigd tientallen miljoenen euro’s uit de staatskas te hebben gestolen, via zijn Atlantis Bplus Group (onlangs omgedoopt tot Global Starnet). En hij zou betrokken zijn bij de aanschaf van een beroemd huis in Monte Carlo dat eigendom was van de post-fascistische partij AN van voormalig vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Gianfranco Fini, en dat uit de erfenis kwam van een gravin, een volgelinge van Mussolini. Het huis zou door een offshorebedrijf voor een derde van de reële waarde zijn gekocht.
Al in 2011 werd in Den Haag bekend, door een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Italië, dat Corallo ‘betrokken was bij internationale drugshandel’ en ‘een belangrijke persoon in de Siciliaanse maffia’ was. En dat hij in St. Maarten een toeristisch centrum was begonnen dat werd gebruikt voor het witwassen van geld. Aanleiding voor de verklaring uit Rome, die was bevestigd door de Italiaanse politie en Inlichtingendienst, was het verzoek van de toenmalig premier van Curaçao Gerrit Schotte (MFK) om een Verklaring van goed gedrag voor Francesco Corallo. In Rome reageerde men alsof ze het in Keulen hoorden donderen.
Schotte kreeg nul op het rekest. En dat was een probleem, zo bleek in maart van dit jaar, toen Schotte tot drie jaar cel werd veroordeeld, en zijn vriendin Cicely van der Dijs tot anderhalf jaar, voor valsheid in geschrifte, ambtelijke omkoping en witwassen van geld. Deze rechtszaak staat bekend als de zaak ‘Babel’. De rechter achtte bewezen dat Schotte giften aannam, ‘zodat hij Corallo en zijn bedrijven zou begunstigen; geheime overheidsinformatie aan Corallo zou verstrekken; Corallo invloed zou verstrekken in de Curaçaose overheid via de nieuw op te richten politieke partij MFK; zich ervoor zou inspannen dat Corallo internationaal namens Curaçao wordt aanbevolen; zich ervoor zou inspannen dat Corallo of personen van zijn bedrijf worden aangesteld in een belangrijke institutionele functie’.
Corallo probeerde via Schotte zijn rechterhand Rudolf Baetsen geplaatst te krijgen in de Raad van Bestuur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Baetsen is dinsdag eveneens opgepakt door het politieteam Bestrijding Ondermijning. De in Nederland geboren Baetsen bevond zich in het Franse deel van St. Maarten, dat behoort tot de Europese Unie. Hij kan direct - zonder internationaal uitleveringsverzoek - worden overgeleverd aan justitie in Italië.

corallo


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).